Ο 18-105 σε μήκος είναι σχεδόν ίδιος με τον 18-55? Βλέπω ότι έχουν διαφορά στη διάμετρο και στο βάρος! [/quote]
Ο 18-55 είναι 205 γραμμάρια και έχει Διάμετρο Φίλτρου (mm): 52mm Διαστάσεις (κατά προσέγγιση) οι διαστάσεις του είναι Περίπου 70,5 x 74,0 mm
18-105 ειναι 420 γραμμάρια κι έχει Διάμετρο Φίλτρου (mm): 67mm και οι διαστάσεις του είναι Διάμετρος x μήκος (επέκταση από τη μοντούρα του φακού): Περίπου 76 x 89 mm
δηλαδή ο 18-105 είναι πιο βαρύς , πιο χοντρός και πιο μακρύς. λόγω κυρίως του πάχους είναι αισθητά πιο μεγάλος με το μάτι.
[/quote] Ακόμα διάβασα σε κάποια sites οτι ο 18-105 "χάνει" σε ευκρίνεια σε σχέση με τον 18-55![/quote]
σε φωτο απο τα 18 εως τα 55 mm είναι καλύτερος ο 18-55!! αλλά ο 18-55 δεν βγάζει φώτο απο τα 55 εως τα 105 mm!! αν πάρεις τον 18-55 σύντομα θα έχεις την ανάγκη του 55-200 (βάλε - βγάλε φακούς δηλαδή)... Για μένα πάρε τον 18-105, ερασιτέχνες hobby-ίστες είμαστε... μην τρελαθούμε κιόλας!
πάντως το δικό μου ερασιτεχνικό μάτι δεν "βλέπει" το χάσιμο της ευκρίνειας. οι επαγγελματίες ίσως καταλαβαίνουν την διαφορά.
[/quote]Δεν ξέρω τι να πρωτοπιστέψω πια! Επίσης αν κατάλαβα καλά, ο 18-105 δεν φωτογραφίζει με manual focus πιο κοντά από 48cm, ενώ ο 18-55 μέχρι 25cm.[/quote]
κάπως έτσι πρέπει να είναι αλλά είμαστε σε λεπτομέρειες .. δεν είναι κάτι που θα σε εμποδίσει να χαρείς τον φακό.
[/quote]Αυτό που μου αρέσει στις φωτός των dslrs είναι ότι μπορούν πιο εύκολα να δείχνουν καθαρά το αντικείμενο που βγάζουμε και το φόντο πίσω αρκετά θολό! Είναι δύσκολο αυτό? Είναι θέμα φακού? Με τον 18-55 θα πετυχαίνεται αυτό?[/quote]
αυτό πετυχαίνεται και με τους 2 φακούς, αρκεί να επιλέγεις να βγάζεις τις φωτο με ανοιχτό διάφραγμα (μικρό f)(είναι το χαρακτηριστικό f/3,5-5,6) , αυτό το επιλέγεις εσύ, υπάρχει σχετικό άρθρο εδώ μέσα, στο παραθέτω (όπου : "θολό φόντο"=μικρό βαθος πεδίου)
.................
Τρείς παράγοντες καθορίζουν το βάθος πεδίου.
1) Το διάφραγμα του φακού. Όσο κλειστό διάφραγμα (δηλ. μεγάλο νούμερο f) τόσο μεγαλώνει το βάθος πεδίου. Άρα εσύ που θέλεις μικρό βάθος πεδίου πρέπει να ανοίξεις το διάφραγμα όσο μπορείς περισσότερο.
2) Η εστιακή απόσταση του φακού. Όσο μικρότερη είναι η εστιακή απόσταση, τόσο περισσότερο βάθος πεδίου έχουμε. Άρα να μεγαλώσεις την εστιακή απόσταση του φακού (δηλ. μεγάλο ζουμ) όσο βέβαια σου επιτρέπει να καδράρεις το θέμα σου.
3) Η απόσταση του αντικειμένου από το φακό. Όσο κοντά είναι το αντικείμενο στο φακό τόσο μικραίνει το βάθος πεδίου. Άρα εκείνα τα δέντρα αν μπορείς να τα πλησιάσεις πιο πολύ.
Αν χρησιμοποιήσεις ένα ή περισσότερους από τους παραπάνω τρόπους θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις
...............
http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=4642.0.........................
λογικά θα έχεις πιο έντονη "θολούρα φόντου" (μικρό βάθος πεδίου δηλαδή) με τον 18-105 (λόγω του σημείου 2. (μεγάλο ζουμ))
[/quote]Διαβάζω καθημερινά σχεδόν όσο πιο πολλά μπορώ στο dpgr αλλά είναι τόσα πολλά, που χάνεσαι...Αν κάποιος δεν βαριέται να συμβουλεύσει, ευχαριστώ πολύ!
[/quote]
Συνέχιζε να διαβάζεις.... το site είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ...
εγώ το κάνω ένα χρόνο τώρα ... κι επειδή έχω έναν 4-χρονο μπόμπιρα στο σπίτι που όταν είναι ξύπνιος δεν με αφήνει ... ξυπνάω στις 5 κάθε πρωί για να το κάνω!!!... κι ακόμα έχω να μάθω πολλά!!