Η φωτογραφία είναι απλή στη διαδικασία, απίθανα δύσκολη στο αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να μην έρθει και ποτέ.
Ν.
Φιλε Νikifore, νομιζω οτι ερχεσαι στα λογια μου. Εγω αναφερθηκα στην ευκολια του μεσου. Δεν υπονοησα (νομιζω) πουθενα οτι ειναι εξισου ευκολο να πετυχεις την καλη φωτογραφια.
Στην διαφορα (συγγραφεα-φωτογραφου) που διαφωνεις
Η καλή φωτογραφία (που δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα την πετύχεις) χρειάζεται αντίστοιχο (αν και νομίζω πολλαπλάσιο) χρόνο, με αυτό της συγγραφής.
νομιζω ξεχνας ή παραβλεπεις οτι και ο συγγραφεας (π.χ) δεν μπορει μια ωραια πρωία να αποφασισει να γραψει ενα βιβλιο. Και αυτος με την σειρα του πρεπει να εχει αφιερωσει πολλες ωρες, ισως οχι περπατημα στα βουνα και τους δρομους, αλλα σιγουρα πολλες ωρες μοναξιας σε μια βιβλιοθηκη ή στο σπιτι του.
Ειμαστε εραστες της φωτογραφιας; Οκ...
Αλλά μην απαξιωνουμε ολες τις άλλες τεχνες. Μην κανουμε σαν την καμιλα που βρισκει το δικο της μικρο καλυτερο απο ολα.
Εξαλλου δεν πρωτοτυπω αν αναφερω οτι η φωτογραφία εχει την θεση που εχει στο πανθεο των τεχνων εξαιτιας (και) αυτου ακριβώς του λογου. Το εχουν πει αλλοι πολυ καλυτερα απο εμενα και πριν απο εμενα.
Και θα συμφωνησω μαζι σου σε αυτο
Και απίθανα δύσκολο να μάθεις να ξεχωρίζεις, να πετάς, να ξεφορτώνεσαι τα "βαρίδια" και εντέλει να κρατάς τις πολύ λίγες καλές φωτογραφίες σου.
Δυστυχως όμως υπαρχουν πολλοι φωτογραφοι που ακριβως επειδη εκαναν μια φορα στην ζωη τους (και δυο και τρεις και δεκατρεις) μια καλη εικονα καταληγουν μερικοι να θεωρουν οτι καθε φωτογραφια τους εχει κατι να πει. Σε αυτο διαφωνω.
Και το λες πολυ σωστά '''δεν ειναι καθολου σιγουρο αν θα την πετυχει''.
Θελω να αναγνωρισω στον μεγαλυτερο και αναγνωρισημοτερο καλλιτεχνη το δικαιωμα να κανει μια ''πατατα''.
Για αυτο φωναζω να βλεπουμε τις φωτογραφιες χωρις να δεινουμε καμια πολυτως σημασια στο ονομα.
'''Η φωτογραφία είναι απλή στη διαδικασία, απίθανα δύσκολη στο αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να μην έρθει και ποτέ.'''
Ακριβώς. Ειμαστε ομως ετιμοι να το δεχτουμε αυτο για ΚΑΘΕ φωτογραφια ή ψαχνουμε (αγωνιωδώς ή και μανιοδώς) να βρουμε αυτο το κατι αν το ονομα απο κατω ειναι ''γνωστό'';
Φιλε Veli...
η λεξη δημιουργια ειναι μια βαρια κουβεντα.Δεν νομιζω οτι με ενα κλικ καποιος γινεται δημιουργος.Η στιγμιαια καταγραφη δεν κανει καποιον δημιουργο αλλα το συνολο της δουλειας του και οχι μονο.
Θα συμφωνησω και θα διαφωνησω μαζι σου. Γιατί;
Γιατι σε άλλες τεχνες υπαρχουν περιπτωσεις ανθρωπων που εκαναν ενα και μοναδικο εργο (δεν μου ερχεται κανενα παραδειγμα τωρα). Και μετα χαθηκαν ο καθενας για τους δικους του λογους.
Αυτο δεν στερει τιποτα απο το μεγαλειο του εργου τους.
Θα μπορουσες να πεις (να δεχτείς) το ιδιο για εναν φωτογραφο;
Να εχει κανει μονο μια καταπληκτική φωτογραφια στην ζωή του.
Ειμαι σιγουρος οχι. Γιατί; Γιατι ερχομαστε και παλι στην ευκολια του μεσου.
Και μιας αλλης εννοιας που εχει αναλυσει πολυ καλα ο Ρολαν Μπαρτ.
Την τυχαιότητα.
Ολοι θα σπευσουμε να πουμε ''του έκατσε η εικονα'' εχοντας πεισει τους εαυτους μας οτι την εκανε τυχαια και οτι και εμεις αν ειμασταν σε εκεινο το σημειο εκεινη τη στιγμη θα κάναμε την ιδια εικονα. Κανεις δεν θα δεχτεί οτι προκειται για εναν δημιουργο που εχει να δειξει ενα μονο εργο.
Μουσικος και συνθετης... με καλυψε ο Παυλος.
Αλλο να παιζεις ενα σονετο και άλλο να γραφεις ενα σονετο.
Πριν εγραψα κατι για την θεση της φωτογραφιας στην κοινωνια των τεχνων. Και για να το υποστηριξω...(σιγουρα πολλοι θα αντιδρασουν).
Λεει ο Παυλος (και ισως σωστα) οτι ξεχωριζει τον καλο τεχνιτη φωτογραφο απο τον καλλιτεχνη φωτογραφο. Αναλογα ξεχωριζουμε τον συνθετη απο τον εκτελεστη (στην μουσικη). Αλλά...
Αλλα ο καλος μουσικος εκτελεστης ειναι γραμμενος στον συλλογο καλλιτεχνων και κανεις ποτε δεν αναρωτηθηκε γιατί. Κανεις δεν τον επεκρινε. Πολλοι πληρωνουν για να τον απολαυσουν. Ολοι τον λενε καλλιτεχνη.