Εγγραφή | Χάσατε τον κωδικό;

 
Forum
Κάτω

* Πληροφορίες χρήστη Αρχική | Ημερολόγιο | Σύνδεση | Εγγραφή
24 Μάιος 2017, 14:53:14

  +  DPGR Virtual Community  

Σελίδες: [1] 2 3 |   Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: H σφαγή στο Katyn  (Αναγνώστηκε 11147 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Quassar
*****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1410


..για τα παιδια που περνανε βαθια γεράματα...


Προφίλ
« στις: 27 Ιανουάριος 2008, 02:12:14 »

Το Νοέμβριο βρισκόμουν στη Βαρσοβία για επαγγελματικό ταξίδι. Η παραμονή μου εκεί συνέπεσε με την εθνική επέτειο της Πολωνίας που εορτάζεται στις 11-12 του μήνα. Την ιστορία της σφαγής στο Katyn  την είχα ακουστά χωρίς πολλές λεπτομέρειες ή συναισθηματικό ενδιαφέρον. Η φορτιση που υπήρχε όμως για ένα γεγονος που συνέβη 67 χρόνια στο παρελθόν και είναι τόσο ζωντανό στης μνήμες των  συνχρονων Πολωνών με εντυπωσίασε σε σημείο να ψάξω για σχετικές αναφορές στο διαδίκτυο.

Ιστορικά΄
Η σφαγή στο δάσος του Katyn (στα πολωνικά zbrodnia katynska δηλαδή το έγκλημα στο Κatyn) ήταν η μαζική εκτέλεση πολωνών πολιτών και αξιωματικών από τις σοβιετικές αρχές το 1940. Εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων είναι από 15,000 έως 21,768. Τα θύματα εκτελέστηκαν στο δάσος του Katyn, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Kalinin και Kharkin αλλά και αλλού. Περίπου 8.000 ήταν αξιωματικοί του που είχαν συλληφθεί κατά την εισβολή του σοβιετικού στρατού το 1939 και οι υπόλοιποι πολίτες (εργοστασιάρχες, κληρικοί, δικηγόροι δημόσιοι λειτουργοί) που συνελήφθησαν με κατηγορίες κατασκοπίας. Καθώς η νομοθεσία στην Πολωνία προέβλεπε ότι οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων έπρεπε υποχρεωτικά να υπηρετήσουν στο στρατό ως αξιωματικοί, οι σοβιετικοί κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν μεγάλο μέρος της Πολωνικής διανόησης αλλά και από την Ουκρανία, Γεωργία και Λευκορωσία που είχαν πολωνική εθνικότητα. 

Το 1943, η ανακάλυψη ομαδικών τάφων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής που είχαν εισβάλει στην Πολωνία το 1941, πυροδότησε σειρα γεγονότων που οδήγησαν στο ρήγμα των σχέσεων της Πολωνικής εξόριστης στο Λονδίνο κυβέρνησης και των σοβιετικών. Η Σοβιετική ένωση συνέχισε να αρνείται την ευθύνη έως το 1990 οπότε αναγνώρισε οι μυστικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν τις σφαγές και την επακόλουθη συγκάλυψη αυτών.  Όμως δε κατατάσσουν το γεγονός στα εγκλήματα πολέμου ή στις γενοκτονίες, παρά την επιμονή της πολωνικής πλευράς ώστε να κινηθούν νομικές διαδικασίες και να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων. Η κατασταση αυτή εξακολουθεί μεχρι σήμερα.

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1939, ο Κόκκινος Στρατός εισβάλει στην Πολωνία από τα ανατολικά με αφορμή τη συνθήκη Molotov-Ribbentropp για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα τους καθώς οι γερμανοί είχαν ήδη αρχίσει επίθεση στη δύση από την 1 Σεπτεμβρίου. Η γρήγορη προέλαση των σοβιετικών δεν βρήκε αντίσταση από τους πολωνούς που είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ήττες στη δύση , με αποτέλεσμα 250,000 με 450,000 αιχμάλωτοι να βρεθουν σε σοβιετική κρατηση. Πολλοι ελευθερώθηκαν αμέσως (περί τις 250.000) και άλλοι προωθήθηκαν στις Μυστικές υπηρεσίες για ανάκριση. Στις 19 Σεπτεμβρίου οι αιχμάλωτοι πολέμου ανέρχονται σε 40.000. Καταγράφονται σε λίστες  και μεταφέρονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στα στρατόπεδα οι πολωνοί θα υποβάλλονταν σε εκτενείς ανακρίσεις σχετικά με τα πολιτικά τους φρονήματα από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών. Τους δινόταν η εντύπωση ότι θα ελευθερωθούν ενώ στην ουσία κατατάσσονταν σε λίστες αντιφρονούντων και σκληροπυρηνικών « hardened and uncompromising enemies of the soviet authority» Οι λίστες αυτές θα γίνονταν λίστες θανάτου. 

Στις 5 Μαρτίου 1940, τα μέλη του σοβιετικού Πολιτικού Γραφείου  Stalin, Molotov, Kaganovich, Kalinin, Voroshilov, Mikoyan και  Beria, υπογράφουν διαταγή εκτέλεσης 25,700 «εθνικοφρόνων και εχθρών της επανάστασης» που κρατούνται σε στρατόπεδα της δυτικής Ουκρανίας και Λευκορωσίας. 

Μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή έως τις 3 Απριλίου τουλάχιστον 22,400 αιχμάλωτοι πολέμου έχουν εκτελεστεί. Σε αυτούς που πέθαναν στο Katyn συμπεριλαμβάνονται 2 στρατηγοί, 79 συνταγματάρχες, 258 ανώτεροι αξιωματικοί, 654 λοχαγοί, 17 πλωτάρχες, 85 στρατιώτες και ακόμα ένας πρίγκιπας, 20 καθηγητές πανεπιστημίου (μεταξύ αυτών ο Stefan Kaczmarz) 300 γιατροί, εκατοντάδες δικηγόροι, μηχανικοί και δάσκαλοι, πάνω από 100 δημοσιογράφοι και συγγραφείς. Η Józef Dowbor-Muśnicki, ήταν η μόνη γυναίκα που εκτελέστηκε. Το 99% των αιχμαλώτων εκτελέστηκαν, μόλις 395 γλίτωσαν.

Αναλυτική περιγραφή των εκτελέσεων έδωσε στην κατάθεση του ο Dmitrii Tokarev, πρώην αρχηγός του Περιφεριακού Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων στο Κalinin. Σύμφωνα με τον Tokarev, οι εκτελέσεις άρχιζαν το βράδυ και σταμάταγαν το πρωί. Στη πρώτη βάρδια εκτελέστηκαν 350 άνθρωποι, αλλά οι εκτελεστές δυσκολεύτηκαν πολύ με τέτοιο μεγάλο αριθμό, οπότε οι επόμενες βάρδιες εκτελούσαν έως 250 ανθρώπους.  ΟΙ εκτελέσεις ήταν μεθοδικές. Μετά τον έλεγχο των στοιχείων του αιχμάλωτου, περνούσαν χειροπέδες και τον οδηγούσαν σε ένα κελί με ηχομόνωση.  Μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ο ήχος καλυπτόταν από τη λειτουργία μεγάλων εξαεριστήρων που δούλευαν όλο το βράδυ. Η σωρός μεταφερόταν έξω από το κελί από άλλη πόρτα σε φορτηγό μεταφοράς και ο επόμενος μελλοθάνατος εμπενε στο κελί

Το έγκλημα είχε τελεστεί. Μετά αρχισε η ακόμα ποιό σκοτεινή υπόθεση της συγκαλυψης.

Η τύχη των αιχμαλώτων αναζητήθηκε για πρώτη φορά μετά την εισβολή των Γερμανών στην Σοβιετική Ένωση. Οι Σοβιετικοί αναζήτησαν τη συνεργασία της Πολωνικής εξόριστης κυβέρνησης για την αναδημιουργία του Πολωνικού στρατού μεσα στή σοβιετική περιφέρια, που θα εμπόδιζε την προέλαση των Γερμανών. Ο στρατηγός Andres που ανέλαβε την οργάνωση του νεου στρατου έθεσαν το θέμα και ο ίδιος μαζί με τον εξόριστο Πρωθυπουργό Sikorski, πήραν προσωπική διαβεβαίωση από την Stalin ότι οι αιχμάλωτοι θα ελευθερωθούν.

Το 1942 πολωνοί σιδηροδρομικοί εργάτες αναφέρουν στις πολωνικές μυστικές αρχές, την ύπαρξη ομαδικών τάφων στο Katyn. Το γεγονός δε παίρνει συνέχεις γιατί κανένας δε πιστεύει την έκταση της αναφοράς για την υπαρξη τάφων με τοσους νεκρούς.

Η μοίρα των αιχμαλώτων παραμένει άγνωστη έως που η γερμανική Wehrmacht ανακαλύπτει τον Απρίλιο του 1943,  4.243 πτώματα στο δάσος στο Goat Hill κοντά στο Katyn.

H ανακάλυψη θα γίνει ισχυρό όπλο στα χέρια του Goebbels που βλέπει λαμπρή ευκαιρία να διασπάσει το μέτωπο με τη Δύση , διαβάλλοντας την αξιοπιστία των σοβιετικών. Το γερμανικό ραδιόφωνο στηρίζει την προπαγάνδα και οι γερμανοί φέρνουν ουδέτερους ιατροδικαστές να εξετάσουν τα πτώματα. Το γεγονός παίρνει δημοσιότητα. Οι γερμανοί πέτυχαν να υποβαθμίσουν τους σοβιετικούς στα μάτια των δυτικών, παρουσιάζοντας τους σαν το αδηφάγο τέρας που θα κατασπαράξει τον δυτικό πολιτισμό. Επιπλέον, οι αντιδράσεις του Πρωθυπουργού Sιkorski, απειλούσαν με ρήγμα της σχέσεις των δυτικών με τους σοβιετικούς.

Η σοβιετική κυβέρνηση αρνήθηκε αμέσως την κατηγορία και ανταπάντησε ότι οι αιχμάλωτοι είχαν σταλεί για εργασία στο Smolensk το 1941 όπου τους συνέλαβαν οι γερμανοί και τους εκτέλεσαν . Οι γερμανοί προέβαλαν ιατροδικαστικές αναφορές που καταδείκνυαν ότι τα θύματα είχαν σκοτωθεί το 1940 όταν ή περιοχή ήταν στην κατοχή των σοβιετικών .
 
Τον Απρίλιο του 1943 Η πολωνική εξόριστη κυβέρνηση επιχείρησε να φέρει το γεγονός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους σοβιετικούς και ζήτησε έρευνα από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Βρήκε όμως ισχυρή αντίδραση από τον Στάλιν, που κατηγόρησε τους Πολωνούς για συνεργία με τους γερμανούς και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις ενώ παράλληλα ξεκίνησε εκστρατεία υποστήριξης μιας νέας φίλα προσκείμενης πολωνικής κυβέρνησης με έδρα τη Μόσχα και ηγέτη τον  Wanda Wasilewska. Ο Sikorski, του οποίου οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις ανοιξαν το ρήγμα των σοβιετικών με τους Δυτικούς συμμάχους, πέθανε ξαφνικά μετά από δύο μήνες. Τα αίτια του θανάτου του ακόμα αμφισβητούνται.

Όταν τα γερμανικά στρατεύματα αναγκάστηκαν σε υποχώρηση από το Katyn τον Σεπτέμβριο του 1943, ο  Goebbels προέβλεψε ότι οι σοβιετικοί θα «ανακαλύψουν» ότι οι γερμανοί σκότωσαν 12.000 αξιωματικούς και ότι θα θέσουν ως σκοπό τους να «ανακαλύψουν» όσο το δυνατόν περισσότερους τάφους. Η πρόβλεψη του πραγματοποιήθηκε.

Τον Ιανουάριο του 1944 η Σοβιετική ένωση ζητά «Ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση των εκτελέσεων των πολωνών αιχμαλώτων από Γερμανούς φασίστες εισβολείς στο δάσος του Katyn». Νέες ιατροδικαστικές έρευνες δείχνουν ότι τα θύματα πυροβολήθηκαν το 1941 όταν η περιοχή ήταν σε γερμανική κατοχή.  Νέα «στοιχεία» «ανακαλύπτονται» όπως χρυσά ρολόγια πάνω στα θύματα με την ημερομηνία να δείχνει 1941, σημειωματάρια και σημειώσεις με αναφορές στην ημερομηνία κλπ. Οι έρευνες διεξάγονται από την Επιτροπή Burdenko και την Ακαδημία ιατρικών επιστημών της Σοβιετικής ένωσης χωρίς της εποπτεία Πολωνών ή ουδέτερων εμπειρογνωμόνων. Τα συμπεράσματα ήταν σαφή. Οι γερμανοί φασίστες είχαν εκτελέσει τους αιχμάλωτους.

Η στάση των δυτικών συμμάχων ήταν μια σιωπηλή  αποδοχή των πορισμάτων Burdenko που αποσκοπούσε στην μη διακοπή των σχέσεων με τους σοβιετικούς τότε σύμμαχους. Η σημασία της Πολωνίας στη Συμμαχία δεν ήταν τόσο σημαντική όσο στα πρώτα χρόνια., οπότε άρχισαν να επανεξετάζουν της δεσμεύσεις τους προς τη πολωνική πλευρά υπό την πίεση των σταλινικών απαιτήσεων .

Αν και ο Τσόρτσιλ θεωρούσε πιθανή την εμπλοκή των σοβιετικών στις εκτελέσεις, διαβεβαίωνε τον Στάλιν ότι δε θα υπάρξει  έρευνα του Ερυθρού Σταυρού σε περιοχές που ήταν υπό γερμανική κατοχή για τον κίνδυνο αλλοίωσης των γεγονότων με πλαστά στοιχεία. Η αναφορά του στο Κatyn και μετά τον πόλεμο παρέμενε πάντα λακωνική.

Παρόμοια στάση ακολούθησε και ο Ρούσβελτ αν και το πόρισμα της επιτροπής  Earle καταδείκνυε την σοβιετική ανάμιξη. Απέρριψε το αίτημα και δήλωσε πεπεισμένος ότι οι Ναζί είχαν εκτελέσει τις σφαγές. Το πόρισμα παρακάμφθηκε.

Στα χρόνια του ψυχρού πόλεμου η σφαγή ήταν απαγορευμένο θέμα από τη κομουνιστική Πολωνική κυβέρνηση. Η αναφορά και μόνο ήταν επικίνδυνη. Το Katyn έσβησε από την Πολωνική ιστορία. Και παρέμεινε πολιτικό ταμπού μέχρι την πτώση του ανατολικού μπλοκ το 1989.
Πηγή Wikipedia
« Τελευταία τροποποίηση: 02 Φεβρουάριος 2008, 17:36:18 από Quassar » Καταγράφηκε
Αξιολόγηση μηνύματος (4):
Quassar
*****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1410


..για τα παιδια που περνανε βαθια γεράματα...


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #1 στις: 27 Ιανουάριος 2008, 02:21:36 »

Σήμερα.

Στις 11-12 Νοεμβρίου αγήματα παρατάσσονται στη πλατεία των πεσόντων. Τα ονόματα των θυμάτων διαβάζονται αργά ένα – ένα.. Μετά από κάθε όνομα η λέξη νεκρός. Στρατιωτικοί, πολιτικοί, διανοούμενοι σε βάρδιες αναφωνούν τα ονόματα σε μια διαδικασία που διαρκεί ώρες.  Ο στρατός μοιράζει κεριά στον κόσμο που τα ανάβει και τα τοποθετεί σε παράλληλες σειρές που φτάνουν τα 100 μέτρα. Κάποια στιγμή αρχίζουν και τα τοποθετούν κάθετα στις αρχικές γραμμές. Ένας σταυρός σχηματίζεται από της φλόγες. Ο κόσμος πενθεί ακόμα μετά από 67 χρόνια.. Ο καιρός πολύ κρύος στη Βαρσοβία τον Νοέμβρη αλλά κοντά στον πύρινο σταυρό είναι πιο ζεστά.. 

O σκοπός της αναφοράς αυτής δεν είναι η σύγκριση με άλλες ματωμένες ιστορίες. Υπήρξε και το Ολοκαύτωμα , και η Χιροσίμα . Και άλλοι λαοί υπόφεραν (μαζί και οι έλληνες) Η αναφορά έγινε για να ειπωθεί μια ιστορία που δεν είναι πολύ γνωστή σε εμάς. Μια ιστορία φόνων και συγκάλυψης από τις πιο μελανές στην σύγχρονη μνήμη. Μια ιστορία πολύ κοντινή αν τη δούμε στην ανθρώπινη – ουμανιστική- της διάσταση και πέρα από γεωγραφικά κριτήρια.. Σκεφτείτε μια Ελλάδα που να μην έχει γνωρίσει τον Ελύτη και τον Καζαντζάκη.

Αφορμή της μια φωτογραφία που τράβηξα στις 11 Νοέμβρη. Ενας Πολωνός σκύβει να ανάψει το κερί με έκφραση πόνου στα μάτια.. 67 χρόνια μετά …. Μέχρι τότε έβλεπα μια πατριωτική εκδήλωση. Μετά είδα μια ολόκληρη άγνωστη σε εμένα ιστορία να ξετυλίγεται.
 Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στην ίδια εκδήλωση.     

ΥΓ. Ο Βαϊντα γύρισε μια ταινία με τίτλο Katyn φέτος που είναι υποψήφια για Oscar ξένης ταινίας, Ίδωμεν.
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιανουάριος 2008, 22:45:10 από Quassar » Καταγράφηκε
Αξιολόγηση μηνύματος (33):
Barba-Giannis
Επίτιμο μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 6264


Θα ήταν ντροπή μου να μην αποτελώ μέλος του DPGR


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #2 στις: 27 Ιανουάριος 2008, 02:47:16 »

Πιστεύω ότι ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος (ή «απλά» Μεγάλος Πόλεμος) ήταν ένα έγκλημα κατά των ανθρώπων, μα ο Δεύτερος (ή «απλά» Παγκόσμιος) ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η γνώση του παρελθόντος σημαίνει επίγνωση του μέλλοντος, η γνώση της Ιστορίας διόραση του χρόνου. Αλίμονο σ΄αυτόν που ξεχνά.Ευχαριστούμε.
Καταγράφηκε

H ΔΕΗ σάς εύχεται καλές διακοπές...!

«...Ισως ακούγεται ως αφορισμός, και όμως: Μπροστά σε τόση γνώση χάθηκε η έμπνευση. Ενώ η γνώση είναι απολύτως απαραίτητη, συγχρόνως, όσα περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο ελέγχουμε και δαμάζουμε τη φαντασία μας.» Χριστίνα Kallas-Καλογεροπούλου.

«Από τη στιγμή που βρεθείς στον σωστό δρόμο και προχωρήσεις, θα συνειδητοποιήσεις ότι θα μαθαίνεις σ΄όλη σου τη ζωή. Όσον αφορά αυτό δεν υπάρχει τέλος. Τη στιγμή που ένας (καλλιτέχνης) πιστέψει ότι τα ξέρει όλα, πρέπει να σταματήσει να δουλεύει, γιατί από εκείνη τη στιγμή θα αρχίσει να επαναλαμβάνεται.» Frank Daniel.
Fotosniper
****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 804

Αυτός που φοβάται να κάνει λάθος φοβάται να ζήσει


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #3 στις: 27 Ιανουάριος 2008, 10:27:10 »

Ναι βρε παιδιά κανείς δε θέλει τον πόλεμο παρότι έχει αποδειχτεί άρχοντας όπως λέει και κάποιος Έλληνας ιστορικός. Μέσα σε αυτή τη βρωμιά των πολιτικών συμφερόντων και των εγκλημάτων που έγιναν εις βάρος της ελευθερίας και της αυτοδιαχείρισης των εθνών κάποιοι βγήκαν πολύ πιο "λάδι" από κάποιους άλλους  Undecided.Η ιστορία ακόμη αξιολογείται βέβαια και ο δεύτερος πόλεμος είναι πολύ κοντά για να ειπωθεί η αλήθεια.Τρέχουν ακόμη τα συμφέροντα που τον γένησαν  thumbs down
Καταγράφηκε

Olympus E-1,Ε-420,PEN E-P1 double lens kit ,DZ 14-54,DZ 25mm pancake,Sigma 55-200,Olympus C-5050z
Barba-Giannis
Επίτιμο μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 6264


Θα ήταν ντροπή μου να μην αποτελώ μέλος του DPGR


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #4 στις: 27 Ιανουάριος 2008, 17:39:41 »

Αχιλλέα μου οι «αρχοντικοί» και «ευγενείς» πόλεμοι τελείωσαν με τον Ναπολέοντα. Αλλά και από την αρχαιότητα ακόμα οι εκηβόλοι τοξότες, που προκαλούσαν θάνατο χωρίς να αντικρύσουν το πρόσωπο του αντιπάλου τους, εθεωρούντο από την πλέον φαύλη τάξη μαχομένων.

Επίσης μην ξεχνάμε ότι την Ιστορία την γράφουν οι νικητές. Οι νικημένοι και υπόδουλοι γράφουν μόνο στις μνήμες τους. Κάτι σχετικό έλεγε και ο Imagine στην υπογραφή του Smiley


Όσο για τους πολέμους, δεν γνωρίζω κάποιον τα τελευταία 2200 χρόνια να έχει ξεκινήσει για λόγο άλλον από τον πλουτισμό...

Καταγράφηκε

H ΔΕΗ σάς εύχεται καλές διακοπές...!

«...Ισως ακούγεται ως αφορισμός, και όμως: Μπροστά σε τόση γνώση χάθηκε η έμπνευση. Ενώ η γνώση είναι απολύτως απαραίτητη, συγχρόνως, όσα περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο ελέγχουμε και δαμάζουμε τη φαντασία μας.» Χριστίνα Kallas-Καλογεροπούλου.

«Από τη στιγμή που βρεθείς στον σωστό δρόμο και προχωρήσεις, θα συνειδητοποιήσεις ότι θα μαθαίνεις σ΄όλη σου τη ζωή. Όσον αφορά αυτό δεν υπάρχει τέλος. Τη στιγμή που ένας (καλλιτέχνης) πιστέψει ότι τα ξέρει όλα, πρέπει να σταματήσει να δουλεύει, γιατί από εκείνη τη στιγμή θα αρχίσει να επαναλαμβάνεται.» Frank Daniel.
Fotosniper
****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 804

Αυτός που φοβάται να κάνει λάθος φοβάται να ζήσει


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #5 στις: 27 Ιανουάριος 2008, 20:03:09 »

Όπως τα λες Γιάννη.Βασικά οι ευγενείς πόλεμοι τέλειωσαν εδώ στην Ευρώπη με τα Μηδικά  Grin.Και ο Πελοπονησιακός ήταν μεγάλη βρωμιά.
Καλύτερα να μην το επεκτείνουμε το πράγμα γιατί όντως δεν ξέρουμε τι έχει γίνει καλά καλά και δεν θα μάθουμε ποτέ έτσι ώστε να συνεχίζουν να γίνονται πόλεμοι εξυπηρετώντας το $ και άλλα ευγενή νομίσματα Angry
Καταγράφηκε

Olympus E-1,Ε-420,PEN E-P1 double lens kit ,DZ 14-54,DZ 25mm pancake,Sigma 55-200,Olympus C-5050z
Quassar
*****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1410


..για τα παιδια που περνανε βαθια γεράματα...


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #6 στις: 27 Ιανουάριος 2008, 20:15:40 »

Νυν και αει το $ βασιλευει. Κινει τα νηματα της ιστορίας και γράφει λογους και επιλόγους.
Η ιστορία είναι πανανθώπινη και μοναδική. Δυστυχώς λίγα ειναι πλεον τα γεγονότα που τα γραφει ο λαός ή εστω ενας πεφωτισμένος ανθρωπος. Ποσοι Γουτεμβέργιοι θα μπορουσαν να επιβιώσουν σήμερα?
Η ιστορία είναι μνήμη. Με αυτή ειναι ζωντανή. Χωρίς αυτή ειναι ταινία στο Hollywood.
300 του Λεωνίδα ή 21.000 του Κατύν? ΑΝ δεν εχει λίγο σπλάτερ δε θα γίνει blockbuster. 

Τη ζωντανη αυτή μνήμη τη συνάντησα στη Βαρσοβία. Χωρίς ποπ κορν. Και αυτό με συντάραξε. Θα μπορουσα να γράψω πιο λυρικό το κείμενο αλλα η μορφή του ρεπορταζ ταιριαζει καλύτερα στην ιστορική αναφορά. Οσο για τη ΄ζωντανή μνήμη ειναι μεγαλειώδης και δε θελει πολλες κουβέντες. Ελπίζω οι φωτογραφίες να κρατήσαν ενα κομμάτι αυτής.

Ευχαριστώ
Καταγράφηκε
wz5
Επισκέπτης
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #7 στις: 27 Ιανουάριος 2008, 20:25:48 »

21 χιλιαδες δεν ειναι τιποτα μπροστα στα εκατομμυρια των αρμενων και ελληνων της μικρας ασιας και ποντιων .

Διπλασιο αριθμο η τουρκαλαδες σκοτωσανε ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΧΙΟ φανταστειτε την ολη τραγωδια. Η ελλαδα ειχε τα μεγαλυτερα πληγματα απο οτι αυτο της πολωνιας και μην τα ξεχναμε και αυτα.
Εκτος αυτου η χιος ειχε τον μεγαλυτερο εμπορικο λιμανι και πλοια για 2000 χρονια και ητανε πρωτη αλλο ενα τεραστιο πληγμα στην ιστορια και απο τα πιο συνταρακτικα . Απο τοτε η χιοσ δεν μπορεσε να σταθει στα ποδια της πληγμα που δεν εσβησε ουτε θα σβησει ποτε. Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad
In this notorious occurrence, approximately 42,000 Greek islanders of Chios were hanged, butchered, starved or tortured to death. Moreover, 50,000 Greeks were enslaved and another 23,000 were exiled. Less than 2,000 Greeks managed to survive on the island. The Greek word katastrofi (English: catastrophe) is commonly used to describe these events since the island itself was devastated and the few survivors that dispersed throughout Europe became part of the Chian Diaspora. The massacre was well-documented and reported, which sparked significant levels of outrage in Europe. French painter Eugène Delacroix painted a masterpiece depicting the horrors that occurred.
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιανουάριος 2008, 20:42:49 από wz5 » Καταγράφηκε
Αξιολόγηση μηνύματος (1):
Quassar
*****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1410


..για τα παιδια που περνανε βαθια γεράματα...


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #8 στις: 27 Ιανουάριος 2008, 22:43:03 »

21 χιλιαδες δεν ειναι τιποτα μπροστα στα εκατομμυρια των αρμενων και ελληνων της μικρας ασιας και ποντιων .
O σκοπός της αναφοράς αυτής δεν είναι η σύγκριση με άλλες ματωμένες ιστορίες. Υπήρξε και το Ολοκαύτωμα , και η Χιροσίμα . Και άλλοι λαοί υπόφεραν (μαζί και οι έλληνες) Η αναφορά έγινε για να ειπωθεί μια ιστορία που δεν είναι πολύ γνωστή σε εμάς. Μια ιστορία φόνων και συγκάλυψης από τις πιο μελανές στην σύγχρονη μνήμη. Μια ιστορία πολύ κοντινή αν τη δούμε στην ανθρώπινη – ουμανιστική- της διάσταση και πέρα από γεωγραφικά κριτήρια.. Σκεφτείτε μια Ελλάδα που να μην έχει γνωρίσει τον Ελύτη και τον Καζαντζάκη.


Αγαπητέ φίλε wz5 . Νομίζω πως η παράθεση είναι ξεκάθαρη για τη πρόθεση. Φυσικά και υπάρχουν δεκάδες γεγονότα που μπορούν να αναφερθούν αλλα σε παρακαλώ όχι σε επίπεδο σύγκρισης. Σκοπός δεν είναι να κανουμε εκτίμιση για το ποιό περιστατικό ειναι το χειρότερο ούτε να υποβαθμίζουμε ενα εναντια σε αλλο. Σκοπός ειναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν και να σκεφτόμαστε προς το μελλον.
Ευχαριστω
Καταγράφηκε
wz5
Επισκέπτης
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #9 στις: 27 Ιανουάριος 2008, 22:54:06 »

21 χιλιαδες δεν ειναι τιποτα μπροστα στα εκατομμυρια των αρμενων και ελληνων της μικρας ασιας και ποντιων .
O σκοπός της αναφοράς αυτής δεν είναι η σύγκριση με άλλες ματωμένες ιστορίες. Υπήρξε και το Ολοκαύτωμα , και η Χιροσίμα . Και άλλοι λαοί υπόφεραν (μαζί και οι έλληνες) Η αναφορά έγινε για να ειπωθεί μια ιστορία που δεν είναι πολύ γνωστή σε εμάς. Μια ιστορία φόνων και συγκάλυψης από τις πιο μελανές στην σύγχρονη μνήμη. Μια ιστορία πολύ κοντινή αν τη δούμε στην ανθρώπινη – ουμανιστική- της διάσταση και πέρα από γεωγραφικά κριτήρια.. Σκεφτείτε μια Ελλάδα που να μην έχει γνωρίσει τον Ελύτη και τον Καζαντζάκη.


Αγαπητέ φίλε wz5 . Νομίζω πως η παράθεση είναι ξεκάθαρη για τη πρόθεση. Φυσικά και υπάρχουν δεκάδες γεγονότα που μπορούν να αναφερθούν αλλα σε παρακαλώ όχι σε επίπεδο σύγκρισης. Σκοπός δεν είναι να κανουμε εκτίμιση για το ποιό περιστατικό ειναι το χειρότερο ούτε να υποβαθμίζουμε ενα εναντια σε αλλο. Σκοπός ειναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν και να σκεφτόμαστε προς το μελλον.
Ευχαριστω

Προς θεου δεν γινεται λογος συνγκρισης ουτε υποβαθμισης  απλα μια υπενθυμιση σε πολλα θλιβερα θεματα που εμεις η ελληνες ξεχναμε . Και ελπιζω να δω μερικα παρομεια ΕΛΛΗΝΙΚΑ  φωτορεπορταζ με ελληνικα γεγονοτα ΠΟΥ τα βρισκω πιο συνταρακτικα και ενδιαφερον . Και οπως ειπες και εσυ να μαθενουμε απο το παρελθον πιοι ητανε η φιλοι μας οι τουρκοι και πως αποτελεσανε την διαλυση ενος καλυτερου κρατους του κοσμου που λεγετε ελλαδα . Ναι λυπαμε και τους πολωνους αλλα δεν μου εμεινε δακρι να κλαψω οταν διαβαζω ελληνικη ιστορια και βλεπω κατεδαφισμενα ελληνικα μνημεια.
Καταγράφηκε
Quassar
*****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1410


..για τα παιδια που περνανε βαθια γεράματα...


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #10 στις: 27 Ιανουάριος 2008, 23:25:48 »

Και ελπιζω να δω μερικα παρομεια ΕΛΛΗΝΙΚΑ  φωτορεπορταζ με ελληνικα γεγονοτα ΠΟΥ τα βρισκω πιο συνταρακτικα και ενδιαφερον . Και οπως ειπες και εσυ να μαθαινουμε απο το παρελθον ποιοι ητανε η φιλοι μας οι τουρκοι και πως αποτελεσανε την διαλυση ενος καλυτερου κρατους του κοσμου που λεγεται ελλαδα . Ναι λυπαμαι και τους πολωνους αλλα δεν μου εμεινε δακρυ να κλαψω οταν διαβαζω ελληνικη ιστορια και βλεπω κατεδαφισμενα ελληνικα μνημεια.


Θα συμφωνήσω και επικροτω την ανάγκη για να υπάρχουν κι αλλες προσπάθειες που μεσα απο το φωτογραφική ματιά να καταγράψουν και θα αφηγηθούν την ιστορία.

Επαναλαμβάνω και ας γίνω κουραστικός ότι η ιστορία δεν ειπωθηκε για να λυπηθεί κανεις τους Πολωνους αλλα για να συνειδητοποιήσουμε όλοι οτι οι συμφορες είναι πανανθρώπινες και περαν απο εθνικά συνορα.
Οτι εγινε εκει θα μπορουσε υπο αναλογίαν να ειχε συμβει και εδω ή μπορει να συμβεί στο μελλον. Οταν ενας λαός χάνει το ζωντανό κομμάτι της διανόησης του οι συνέπειες ειναι παγκόσμοιες. Σκέψου την ελλάδα χωρίς Ελύτη Ο Ελύτης υπηρέτησε σαν αξιωματικός. Ο αντίστοιχος πολωνός Ελύτης εκτελέστηκε και ο φόνος του καλυφθηκε πίσω από ενα σκοτεινό παραπέτασμα διεθνών συμφερόντων και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Το δευτερο σημαντικό στοιχείο της ιστορίας είναι η μνήμη. Αυτή που είδα ζωντανή στη Πολωνία και αυτή που θα περίμενα να δω στην ελλαδα . Δεν τη βλεπω όμως. Βλέπω σχολικές παρελάσεις και καυγάδες για τον αλβανό που ορίστηκε σημαιοφόρος. Επι της ουσίας μηδέν.

Ξεχνάμε φιλε. ΑΥτό ειναι το πρόβλημα. Οι Θερμοπύλες έγιναν Hot Gates. O ηρωισμός γυρίζεται σε blue screen ώστε να προστεθούν εκ των υστέρων τα ειδικά εφφε. Κοιτα το πρόσωπο του Πολωνού που ανάβει το κερί και πες μου ποσο συχνά βλέπεις τετοια συναισθήματα σε καποια τελετή. Να συμπάσχεις και όχι να συμμετέχεις.
Αυτά και με συνχωρείς για τη φλυαρία.
Καταγράφηκε
Αξιολόγηση μηνύματος (3):
Barba-Giannis
Επίτιμο μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 6264


Θα ήταν ντροπή μου να μην αποτελώ μέλος του DPGR


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #11 στις: 27 Ιανουάριος 2008, 23:40:15 »

Κι εδώ ερχόμαστε σε ένα ακόμα πρόβλημα, την εποικοδομητικά διδακτική μνήμη ή την αναμόχλευση παθών και εθνικού//εθνικιστικού φανατισμού. Λεπτή η γραμμή και χρειάζεται προσοχή. Μεγάλη.


Η φράση «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» δεν αποδίδεται πλέον μόνο στον Αρτέμη Μάτσα...
Καταγράφηκε

H ΔΕΗ σάς εύχεται καλές διακοπές...!

«...Ισως ακούγεται ως αφορισμός, και όμως: Μπροστά σε τόση γνώση χάθηκε η έμπνευση. Ενώ η γνώση είναι απολύτως απαραίτητη, συγχρόνως, όσα περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο ελέγχουμε και δαμάζουμε τη φαντασία μας.» Χριστίνα Kallas-Καλογεροπούλου.

«Από τη στιγμή που βρεθείς στον σωστό δρόμο και προχωρήσεις, θα συνειδητοποιήσεις ότι θα μαθαίνεις σ΄όλη σου τη ζωή. Όσον αφορά αυτό δεν υπάρχει τέλος. Τη στιγμή που ένας (καλλιτέχνης) πιστέψει ότι τα ξέρει όλα, πρέπει να σταματήσει να δουλεύει, γιατί από εκείνη τη στιγμή θα αρχίσει να επαναλαμβάνεται.» Frank Daniel.
wz5
Επισκέπτης
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #12 στις: 27 Ιανουάριος 2008, 23:53:34 »

Σωστος ! ευχομαι και εγω να βρω ευκερια και να κανω ενα ελληνικο φωτορεπορταζ που τοσο το εχω μερακι. Εκανες καλη δουλεια παντως συνχαρητηρια αντε και κανενα ελληνικο μιας που εισε μαστορας σε φωτορεπορταζ  Wink

Και ελπιζω να δω μερικα παρομεια ΕΛΛΗΝΙΚΑ  φωτορεπορταζ με ελληνικα γεγονοτα ΠΟΥ τα βρισκω πιο συνταρακτικα και ενδιαφερον . Και οπως ειπες και εσυ να μαθαινουμε απο το παρελθον ποιοι ητανε η φιλοι μας οι τουρκοι και πως αποτελεσανε την διαλυση ενος καλυτερου κρατους του κοσμου που λεγεται ελλαδα . Ναι λυπαμαι και τους πολωνους αλλα δεν μου εμεινε δακρυ να κλαψω οταν διαβαζω ελληνικη ιστορια και βλεπω κατεδαφισμενα ελληνικα μνημεια.


Θα συμφωνήσω και επικροτω την ανάγκη για να υπάρχουν κι αλλες προσπάθειες που μεσα απο το φωτογραφική ματιά να καταγράψουν και θα αφηγηθούν την ιστορία.

Επαναλαμβάνω και ας γίνω κουραστικός ότι η ιστορία δεν ειπωθηκε για να λυπηθεί κανεις τους Πολωνους αλλα για να συνειδητοποιήσουμε όλοι οτι οι συμφορες είναι πανανθρώπινες και περαν απο εθνικά συνορα.
Οτι εγινε εκει θα μπορουσε υπο αναλογίαν να ειχε συμβει και εδω ή μπορει να συμβεί στο μελλον. Οταν ενας λαός χάνει το ζωντανό κομμάτι της διανόησης του οι συνέπειες ειναι παγκόσμοιες. Σκέψου την ελλάδα χωρίς Ελύτη Ο Ελύτης υπηρέτησε σαν αξιωματικός. Ο αντίστοιχος πολωνός Ελύτης εκτελέστηκε και ο φόνος του καλυφθηκε πίσω από ενα σκοτεινό παραπέτασμα διεθνών συμφερόντων και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Το δευτερο σημαντικό στοιχείο της ιστορίας είναι η μνήμη. Αυτή που είδα ζωντανή στη Πολωνία και αυτή που θα περίμενα να δω στην ελλαδα . Δεν τη βλεπω όμως. Βλέπω σχολικές παρελάσεις και καυγάδες για τον αλβανό που ορίστηκε σημαιοφόρος. Επι της ουσίας μηδέν.

Ξεχνάμε φιλε. ΑΥτό ειναι το πρόβλημα. Οι Θερμοπύλες έγιναν Hot Gates. O ηρωισμός γυρίζεται σε blue screen ώστε να προστεθούν εκ των υστέρων τα ειδικά εφφε. Κοιτα το πρόσωπο του Πολωνού που ανάβει το κερί και πες μου ποσο συχνά βλέπεις τετοια συναισθήματα σε καποια τελετή. Να συμπάσχεις και όχι να συμμετέχεις.
Αυτά και με συνχωρείς για τη φλυαρία.
Καταγράφηκε
Quassar
*****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1410


..για τα παιδια που περνανε βαθια γεράματα...


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #13 στις: 30 Ιανουάριος 2008, 23:31:25 »

Λιγες εικονες ακομα
                         

Καταγράφηκε
Dr_Michael
Ιδρυτής του DPGR
Διαχειριστής
*****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 10466


Panasonic LX3


Προφίλ WWW
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #14 στις: 31 Ιανουάριος 2008, 00:18:06 »

Και στο «εξώφυλλο» του DPGR Wink
Καταγράφηκε

Σελίδες: [1] 2 3 |   Πάνω
Μεταπήδηση σε: