Εγγραφή | Χάσατε τον κωδικό;

 
Forum
Κάτω

* Πληροφορίες χρήστη Αρχική | Ημερολόγιο | Σύνδεση | Εγγραφή
27 Απρίλιος 2017, 12:08:50

  +  DPGR Virtual Community  

Σελίδες: [1] |   Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Tutorial: Premiere Pro - 4. Ήχος  (Αναγνώστηκε 1532 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Nimrod7
Color Geek
Επίτιμο μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 3236


LCH(2) = Sqr(CIE_Lab(2) ^ 2 + CIE_Lab(3) ^ 2)


Προφίλ WWW
« στις: 21 Οκτώβριος 2003, 18:11:34 »

Σε αυτό το Tutorial θα εξετάσουμε τις δυνατότητες του Premiere Pro στον ήχο. Θα μάθουμε πώς να αλλάζουμε την ένταση, πως θα βελτιώσουμε τον ήχο, και πως θα κάνουμε ζωντανή ηχογράφηση ομιλίας.

Ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του Premiere Pro είναι το παραμετροποιήσιμο περιβάλλον εργασίας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε δικά μας workspaces, απλά ανοίγοντας και τακτοποιώντας οποία παράθυρα επιθυμούμε, και επιλέγοντας από το menu Window -> Workspace -> Save workspace.Για την επεξεργασία ήχου εντός premiere θα δουλέψουμε με ένα από τα έτοιμα workspaces, το Audio, επιλέξτε λοιπόν  Window -> Workspace -> Audio, η Shift - F11.

Καλό είναι να μαθαίνουμε τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου σιγά σιγά, θα τις βάζω σε παρένθεση. Σε λίγο καιρό δεν θα χρειάζεται να ακουμπάμε το ποντίκι καν.

Ας ξεκινήσουμε υποθέτοντας ότι δουλεύουμε σε ένα project που μόλις έχουμε κάνει capture τα πλάνα και τα έχουμε περάσει στο timeline. Τα πλάνα είναι με handycam και περιέχουν ήχο από το περιβάλλον τον οποίο θα κρατήσουμε, αλλά σε χαμηλή ένταση. Πάμε λοιπόν στο track ήχου και πατάμε στο show keyframes.Εάν θέλουμε να αλλάξουμε το volume του συγκεκριμένου μόνο clip, επιλέγουμε Show Clip Volume. Εάν θέλουμε να αλλάξουμε την ένταση όλου του track, θα επιλέξουμε Show Track Volume. Επιλέξτε το.

Όταν εμφανιστεί η κίτρινη γραμμή, με το Pen Tool (P) μπορούμε να την τροποποιήσουμε. Ας την βάλουμε περίπου στα –16db, είναι αρκετά χαμηλά και ότι πρέπει για ήχο περιβάλλοντος.

Αλλάζοντας την ένταση του track από το timeline, θα παρατηρήσατε ότι άλλαξε και η ένταση στο Audio Mixer.Διάφορα σημεία του Premiere Pro είναι συνδεμένα μεταξύ τους. Θα μπορούσαμε απλά να χαμηλώσουμε το ποτενσιόμετρο στο Audio Mixer και θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα!

Θα αναλύσουμε λίγο αυτό το νέο παράθυρο.

Από ότι βλέπετε, υπάρχουν ήδη τα 3 tracks ήχου που έχουμε και στο timeline. Εάν χρειαστούμε περισσότερα tracks ήχου, μπορούμε να προσθέσουμε από το menu Sequence -> Add Tracks, και o Audio Mixer θα προσθέσει το νέο track. Στο τέλος υπάρχει κανάλι Master, που ρυθμίζει την ένταση όλου του Timeline.

Σε κάθε κανάλι του Audio Mixer υπάρχουν:

Πάνω πάνω υπάρχει το ποτενσιόμετρο Balance, ρυθμίζει σε στέρεο κανάλια το left / right.
Μετά το balance υπάρχουν τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι mute track, δηλαδή να μην ακούγεται το συγκεκριμένο track, η δεύτερη Solo Track είναι να γίνουν mute όλα τα αλλά κανάλια και να ακούγεται μόνο αυτό, και η τρίτη  Enabled Track for Recording είναι εάν θέλουμε να κάνουμε ζωντανή ηχογράφηση στο συγκεκριμένο track.
Από κάτω η ένταση,
Και τέρμα κάτω controls για την ζωντανή ηχογράφηση.Ας υποθέσουμε ότι θέλουνε να υπάρχει αφήγηση στο project μας. Υπάρχει η δυνατότητα στο Premiere Pro να κάνουμε ζωντανή ηχογράφηση, παρακολουθώντας ταυτόχρονα το βίντεο στο monitor.

Θα χρειαστεί κατ’ αρχήν να επιλέξουμε ένα άδειο track. Στην συνέχεια ενεργοποιήστε το Enable Track for Recording.πάνω θα εμφανιστεί ένα combo box που μπορούμε να επιλέξουμε την κάρτα ήχου που είναι συνδεμένο το μικρόφωνο. Υποτίθεται ότι ήδη έχετε ρυθμίσει και ενεργοποιήσει το μικρόφωνο για ηχογράφηση από τον μικτή των windows.

Στην συνέχεια, θα ενεργοποιήσουμε την επιλογή Meter Inputs Only πατώντας το βελάκι στο πάνω δεξί μέρος του Audio Mixer, ώστε να βλέπουμε κατά την ηχογράφηση την ένταση του μικροφώνου.Είμαστε έτοιμοι για την ηχογράφηση στο Audio Track 3, φροντίστε ο δείκτης στο timeline να είναι λίγο πίσω από το σημείο που θέλουμε να αρχίσουμε ηχογράφηση, ώστε να έχουμε λίγο χρόνο μπροστά μας.
Πατήστε Record στον Audio Mixer, και μετά Play.Όταν τελειώσουμε την αφήγηση, μπορούμε να σταματήσουμε την ηχογράφηση πατώντας stop, ή το πλήκτρο Esc.

Θα παρατηρήσουμε ότι στο Audio Track 3, τώρα υπάρχει η ηχογράφηση.
Πιθανότατα να υπάρχουν ορισμένα σημεία που η ένταση είναι πολύ μεγάλη και αλλά που είναι χαμηλή. Ο ποιο εύκολος τρόπος για να το διορθώσουμε είναι:

Δεξί κλικ στο audio track 3, και επιλέγουμε, Auto Gain,και μετά Normalize. Με την εντολή normalize το premiere θα ισοσταθμίσει την ένταση στον ήχο.Στην συνέχεια θα προσθέσουμε ένα νέο audio track μουσικής.

Πάμε λοιπόν, δεξί κλικ στο bin, import και επιλέγουμε ένα mp3 ή wav από τον δίσκο μας. Στην περίπτωση που επιλέξουμε mp3 το premiere στην ουσία το μετατρέπει σε wav.

Με drag & drop αφήνουμε το mp3 στο track  Audio 2.Τώρα χρησιμοποιώντας τον Audio Mixer, θα αλλάξουμε ζωντανά το volume στο Αudio Τrack 2. Θα το χαμηλώνουμε όταν υπάρχει η αφήγηση στο Audio 3 και θα το δυναμώνουμε όταν δεν υπάρχει αφήγηση.

Στον Audio Mixer αλλάζουμε το combo box κάτω από το Audio 2 από Read σε Write.Πατάμε Space Bar για να κάνουμε playback.

Ταυτόχρονα ακούμε τον ήχο περιβάλλοντος, την μουσική, και την αφήγηση. Οτιδήποτε αλλαγή κάνουμε στην ένταση του Audio 2 καταγράφεται.

Όταν τελειώσουμε πατάμε esc.

Εάν επιλέξουμε στο Audio 2 , Show Τrack Κeyframes, θα δούμε τις αλλαγές που κάναμε στο volume μέσω Audio Mixer.Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται το τέταρτο tutorial για το Premiere Pro.


Καταγράφηκε

Αξιολόγηση μηνύματος (2):
Σελίδες: [1] |   Πάνω
Μεταπήδηση σε: