Εγγραφή | Χάσατε τον κωδικό;

 
Forum
Κάτω

* Πληροφορίες χρήστη Αρχική | Ημερολόγιο | Σύνδεση | Εγγραφή
26 Μάιος 2017, 12:18:34

  +  DPGR Virtual Community  

Σελίδες: [1] 2 |   Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Άρθρο: Evaluating Monitor Calibration  (Αναγνώστηκε 29107 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Nimrod7
Color Geek
Συντονιστής
*****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 3236


LCH(2) = Sqr(CIE_Lab(2) ^ 2 + CIE_Lab(3) ^ 2)


Προφίλ WWW
« στις: 11 Δεκέμβριος 2004, 17:42:53 »

Evaluating Monitor Calibration
[/size]

Εισαγωγή

Έχετε κάνει Calibration & Profiling το Monitor σας με το Adobe Gamma, ή με Hardware; Πως ξέρετε ότι το calibration ήταν επιτυχημένο; Μήπως το Monitor σας δεν είναι ιδανικό για επεξεργασία φωτογραφιών;

Το παρόν άρθρο είναι μια σειρά από δοκιμές τις οποίες κάνουν επαγγελματίες Color Managers, για να εκτιμήσουν κατά πόσο σε μια οθόνη έχει γίνει σωστό Calibration και Profiling.  

Να έχετε υπόψιν ότι όσοι έχουν οθόνες TFT / LCD θα δουν τα χειρότερα από αυτό το test. Οι τελευταίες LCD που δεν προορίζονται για επεξεργασία εικόνας έχουν επεξεργαστή με 6 bit table, και απεικονίζουν πολύ λιγότερα χρώματα από τις CRT, για χάρη του υψηλού refresh rare (που επιθυμούν όσοι ασχολούνται με video games & DVD).

Φωτισμός περιβάλλοντος

Πριν ξεκινήσουμε να δούμε πόσο σωστό είναι το calibration της οθόνης μας, πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε σωστό φωτισμό στο χώρο που εργαζόμαστε.

Το ιδανικό θα ήταν να είχαμε έναν χώρο χωρίς παράθυρα, με ελαφρύ φωτισμό από λάμπες ημέρας (τους 5000K) ο οποίος να μην χτυπά απευθείας στην οθόνη μας, αλλά να ανακλάτε σε τοίχους, πάτωμα, και ταβάνι βαμμένο ουδέτερο γκρι χρώμα.  Θα πρέπει επίσης να μην υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα με έντονα χρώματα, και να φοράμε γκρι, η μαύρα ρούχα!
Τέτοιο περιβάλλον το διαθέτουν μόνο επαγγελματίες του Color Management. Εμείς θα προσπαθήσουμε να έρθουμε όσο ποιο κοντά μπορούμε σε αυτό.

- Κλείστε λοιπόν τα παράθυρα, ειδικά όταν το φως χτυπάει απευθείας το monitor μας.
- Εάν έχετε φώτα με dimmer, χαμηλώστε τα, ώστε να μην ενοχλούν και ίσα ίσα να δημιουργούν ατμόσφαιρα.
- Εάν δεν διαθέτετε φωτισμό με dimmer, κλείστε το φως και τοποθετήστε φωτιστικά γραφείου σε διάφορα σημεία, στραμμένα στους τοίχους η την οροφή, ώστε το φως να ανακλάται σαν κρυφός φωτισμός.

Ρυθμίσεις Photoshop

Θα κάνουμε το evaluation μέσα από το Photoshop, όμως μπορεί να γίνει και από άλλες εφαρμογές αρκεί να τις ρυθμίσουμε σωστά.

Στο Photoshop επιλέξτε:
View -> Proof Setup -> Monitor RGB ώστε το Photoshop να στέλνει τα αρχεία απευθείας στην οθόνη.Όταν έχουμε ανοιχτό ένα αρχείο, πατώντας Control – Y, ενεργοποιούμε και απενεργοποιούμε το Proof Colors. Προσέξτε τον τίτλο του αρχείου να αναγράφετε “Monitor” για να είστε σίγουροι ότι είναι ενεργοποιημένο το Monitor RGB.Στο Photoshop έχουμε τη δυνατότητα να σώσουμε διαφορετικά presets για workspaces. Θα χρειαστεί να δουλέψουμε σε Full Screen Mode και χωρίς Toolbars, γι’ αυτό καλό είναι να δημιουργήσουμε ένα Workspace Preset με τα windows & toolbars όπως τα επιθυμούμε, και άλλο ένα χωρίς καθόλου Windows.

Πάμε λοιπόν στο menu Window και κλείνουμε όλα τα παράθυρα (π.χ. character, color, history κ.λ.π). Στη συνέχεια αποθηκεύουμε ένα preset χωρίς τίποτα στην οθόνη στο Window -> Workspace -> Save Workspace.Test 1: Shadow & Highlight Clipping

Αρχείο: Shadows & Highlight Clipping Test

Η πρώτη δοκιμή είναι να δούμε κατά πόσο το profile κόβει τις σκιές και τα highlights.

Ανοίξτε λοιπόν στο photoshop αυτό το αρχείο, ενεργοποιήστε το Proofing σε Monitor RGB (Control – Y), πατήστε το Workspace χωρίς παράθυρα, και δύο φορές το πλήκτρο “F” για να μπει το Photoshop σε Full Screen Mode.

Αν τα κάνατε όλα σωστά, θα βλέπετε μια μαύρη οθόνη, με το αρχείο τις δοκιμής στη μέση.

Ένα καλό monitor σωστά καλιμπραρισμένο θα πρέπει να δείχνει ξεκάθαρα τη διαφορά στις σκιές, από το 0 το 17 και το 34  και στα highlights από το 221, 238, 255.

Αν υπάρχει clipping, μπορεί να οφείλετε σε λάθος Calibration, σε λάθος Profiling, η ακόμη ότι το monitor είναι φθηνό, η παλαιάς τεχνολογίας και κάνει clipping στις σκοτεινές περιοχές η στα highlights.Test 2: Black Point Test[/u]

Αυτό το test βάζει σε δοκιμασία ακόμη και τα καλύτερα Monitors της αγοράς. Το να έχουμε σωστό Back Point είναι πρόκληση για τα calibrators λόγω κυρίως της αστάθειας των monitors στις χαμηλές περιοχές.

Δημιουργήστε ένα νέο αρχείο στο Photoshop ανάλυσης περίπου 640 X 480 με μαύρο φόντο.
Επιλέξτε το κέντρο με το με το Rectangular Marquee Tool (M)Επιλέξτε View -> Extras για να μην βλέπετε το selection (όμως παραμένει selected).

Ενεργοποιήστε το Proofing, το Blank Workspace, και Full Screen Mode. Θα πρέπει να βλέπετε μια τελείως μαύρη οθόνη.

Πατήστε Control – L να ανοίξει το Levels. Πατήστε μέσα στο Output Levels: 0 ώστε ο κέρσορας να είναι στο 0, και σύρεται με το mouse το levels εκτός οθόνης και αφήστε μόνο το  toolbar να φαίνεται.

Τώρα κάθε φορά που πατάτε το πάνω βελάκι, ανεβαίνει η φωτεινότητα της selected περιοχής κατά 1.

Σε ένα άριστο σύστημα, με τέλειο calibration, θα μπορείτε να βλέπετε ακόμη και απο το 0-1 διαφορά! Το πιθανότερο στα monitor σας είναι να δείτε διαφορά περίπου στο 7, ενώ αν δεν δείτε τίποτα μέχρι το 12 με 13 τότε το black point είναι πολύ χαμηλό και πρέπει να ξανακάνετε calibration.

Test 3: White Point Test[/u]

Αρχείο: White Point Test

Αυτό το test, θα μας δείξει κατά πόσο το White Point είναι σωστό. Εάν δεν είναι σωστά ρυθμισμένο, θα βλέπουμε αντί ουδέτερα, ποιό ζεστά η ψυχρά χρώματα.

Κανονικά θα πρέπει να βλέπουμε το μεσαίο τετράγωνο γκρίζο. Όσο πλησιάζουμε την αριστερή πλευρά τότέ τα χρώματα είναι ψυχρά, ενώ προς στην δεξιά πλευρά τα χρώματα είναι ζεστά.Test 4: Έλεγχος Gamma

Ανοίξτε στο Photoshop ένα κενό αρχείο καλύτερα ίδια ανάλυση με αυτή της οθόνης σας, και δημιουργήστε ένα Gradient από μαύρο σε άσπρο.Βεβαιωθείτε ότι το Proofing είναι ενεργοποιημένο, και προβάλετε το Gradient σε πλήρη οθόνη σε πραγματική ανάλυση 100% (Alt + Ctrl + 0).

Το ιδανικό είναι να βλέπετε ένα τέλειο, ομαλό, ουδέτερο gradient από άκρη σε άκρη, όμως αυτό σπάνια συμβαίνει.  Λογικά θα δείτε λίγο banding και posterization στις σκοτεινές περιοχές, η μπορεί να δείτε να υπάρχει color cast σε ορισμένες περιοχές του gradient.

Εάν βλέπετε έντονες περιοχές με color cast, και χρησιμοποιήσατε hardware calibrator, μάλλον θα πρέπει να τον αλλάξετε με μια καλύτερη συσκευή. Το posterization στις σκοτεινές περιοχές οφείλετε και στα LUT tables στις κάρτες γραφικών. Δυστυχώς οι κατασκευαστές δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία και δεν κατασκευάζουν LUT’s με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Υπάρχει πιθανότητα να βελτιωθεί το gradient αν δοκιμάσουμε να κάνουμε ξανά calibration κοντά στο gamma του monitor μας. Πειραματιστείτε με λίγο χαμηλότερες η υψηλότερες τιμές απο το 2.2 για Windows και το 1.8 για Mac (όσοι το κρατάνε ακόμη 1.Cool.

Test 5: Gretag Mac Beth Color Checker Test

Αρχείο: Gretag Color Checker

Για το τελευταίο test χρειάζετε να έχετε στη κατοχή σας ένα Gretag Mac Beth color checker. Κατεβάστε την ηλεκτρονική έκδοση από εδώ, και συγκρίνετε το με το πραγματικό color checker τοποθετώντας το δίπλα στην οθόνη σας.Τις περισσότερες φορές το κίτρινο patch, θα φαίνεται λίγο πορτοκαλί επειδή βρίσκεται εκτός χρωματικού εύρους στις περισσότερες οθόνες. Προσέξτε ειδικότερα την τελευταία σειρά με τα ουδέτερα χρώματα.

Επίλογος

Αν έχετε απογοητευτεί από τα αποτελέσματα, μην βιαστείτε να πετάξετε τις οθόνες σας. Έχετε υπόψη ότι το 99,5% των monitors που κυκλοφορούν αδυνατεί να περάσει τα περισσότερα test με επιτυχία.

Οι ιδανικές οθόνες για επεξεργασία φωτογραφιών είναι πανάκριβες.
Αν πάντως επιθυμείτε να αγοράσετε τέτοια οθόνη η Eizo διαθέτει σε LCD τη σειρά ColorEdge, σε 18” 19”, 21” και το νέο 22” των $6000 που προβάλει ολόκληρο το Adobe RGB gamut!
Η Sony βγάζει σε CRT το Artisan που ίσως να είναι το καλύτερο monitor αυτή τη στιγμή πλην του νέου LCD της Eizo.
Η Lacie βγάζει μερικά αξιόλογα μοντέλα επίσης.

Συγγραφή – Επιμέλεια
Καστανάκης Βασίλης (Nimrod7)

« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιανουάριος 2012, 10:48:31 από Nimrod7 » Καταγράφηκε

Αξιολόγηση μηνύματος (19):
dipa
Επίτιμο μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1726Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #1 στις: 12 Ιούνιος 2007, 22:41:44 »

Μόλις αγόρασα το GretagMacbeth Colorchart και διαπίστωσα πως σε αρκετά patch (τετραγωνάκια) οι θεωρητικές τιμές RGB που δίνει η Gretag εχουν  αρκετές αποκλίσεις από το συνημμένο αρχείο που παραθέτει ο Βασίλης. Συγκεκριμένα, στα patches 1, 4, 8, 10, 13, 22. Με τα χρόνια η Gretag αλλάζει τις βαφές αλλά και πάλι δικαιολογείται η διαφορά; Είναι δυνατόν το σκαναρισμένο αρχείο (΄, ακριβέστερα, ο μέσος όρος κάποιων σκαναρισμάτων που έκανε η Drycreek) να είναι τόσο διαφορετικό από τις θεωρητικές τιμές που δίνει ο κατασκευαστής;

Επισυνάπτω ένα "ιδανικό" αρχείο που εφτιαξα στο PS, σύμφωνα με τον πίνακα τιμών R, G, B για κάθε τετραγωνάκι που δίνει η GretagMacbeth.


forum code:
* MacbethCC-sRGB-ideal.jpg (102 KB, 1000x676 - εμφανίστηκε 392 φορές.)
Καταγράφηκε

Δημήτρης  (κατά κόσμον dipa)   Nikon D50, Canon G5

Α ρε Ιπποκράτη, έμβλημα για καταπατημένα οικοπεδάκια στο δάσος  έγινες...
central
*
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 86


The BEST is yet to come...


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #2 στις: 09 Ιούλιος 2007, 15:54:50 »

Το color-chart από πού το προμηθευόμαστε?

Υπάρχει στα καταστήματα φωτογραφικών ειδών?Καταγράφηκε
dipa
Επίτιμο μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1726Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #3 στις: 10 Ιούλιος 2007, 01:30:06 »

Το color-chart από πού το προμηθευόμαστε?

Υπάρχει στα καταστήματα φωτογραφικών ειδών?

Οχι, είτε το παραγγέλνεις από την αντιπροσωπεία (δεν το έχει ετοιμοπαράδοτο, θα το πάρεις σε 15 μέρες) είτε από κάποιο ευρωπαϊκό site όπως το www.colourconfidence.com
Καταγράφηκε

Δημήτρης  (κατά κόσμον dipa)   Nikon D50, Canon G5

Α ρε Ιπποκράτη, έμβλημα για καταπατημένα οικοπεδάκια στο δάσος  έγινες...
central
*
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 86


The BEST is yet to come...


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #4 στις: 12 Ιούλιος 2007, 13:08:48 »

Να σαι καλά, ευχαριστώ...
Καταγράφηκε
_sadam_
*
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 43


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #5 στις: 01 Μάιος 2008, 13:08:55 »

υπαρχει καποιο καταστημα που καλιμπραρει μονιτορ?
Καταγράφηκε
_sadam_
*
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 43


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #6 στις: 01 Μάιος 2008, 13:27:32 »

οκ βρηκα παρακατω θεμα που με καλυπτει
Καταγράφηκε
halex
*
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 89Προφίλ WWW
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #7 στις: 30 Μάιος 2008, 14:21:29 »

Ήθελα να ρωτήσω πως θα πρέπει να είναι οι ρυθμίσεις της οθόνης κατα την διάρκεια του calibration και του έλεγχου που εξηγείς και αν μπορώ να χρησιμοποιήσω κάπως την τεχνολογία της οθόνης μου για καλύτερα αποτελέσματα. Η οθόνη που έχω είναι η LGE L1960TR (http://us.lge.com/filedown.do?filepath=1000002629&fileName=L1960TR-BF_Manual.PDF).
Με προβληματίζουν οι παρακάτω επιλογές:

COLOR PRESET έχει επιλογές sRGB, 6500K και 9300K, εγώ το έχω στο sRGB (όπου απενεργοποιείται η δυνατότητα να πειράξω τα RGB channels ξεχωριστά). Και μια επιπλέον ερώτηση...αν το έχω στο sRGB, είναι σωστή η υπόθεση οτι η επιλογή sRGB σε όλα τα devices (π.χ. camera, scanner, monitor, κτλ.) μου δίνει πιο ασφαλή αποτελέσματα; Έχω διαβάσει τα άρθρα σου περι ICC profiles αλλά δεν αναφέρεται πουθενά η πιθανότητα να έχει η οθόνη απο μόνη της μια τέτοια επιλογή.

GAMMA -50/0/50 - το έχω στο 0

FLATRON F-ENGINE έχει επιλογές MOVIE/TEXT, USER και NORMAL. Αν επιλέξω USER έχω επιλογές για ACE(Adaptive Clarity Enhancer) - Select the clarity mode και RCM(Real Color Management) - Not applied, Green enhance, Flesh tone, Color enhance
Το έχω στο NORMAL αλλά σκεφτόμουν αν θα ήταν καλύτερο κάποια adjustments να γίνουν απο εδώ.
Καταγράφηκε

programa
*
Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 55


Προφίλ WWW
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #8 στις: 02 Ιούνιος 2008, 12:56:49 »

Το color-chart από πού το προμηθευόμαστε?

Υπάρχει στα καταστήματα φωτογραφικών ειδών?

Έχουμε ετοιμοπαράδοτα και color chart και κάρτα γκρι, και GraphiLite για ιδανικές φωτιστικές συνθήκες αξιολόγησης φωτογραφιών.
Καταγράφηκε

Προσπαθώ να γίνω λίγο πιο ανεξάρτητος - http://alexartisia.wordpress.com/
drf
*****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5278


Αποσυνδεδεμένος


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #9 στις: 02 Ιούνιος 2008, 12:58:10 »Έχουμε ετοιμοπαράδοτα και color chart και κάρτα γκρι, και GraphiLite για ιδανικές φωτιστικές συνθήκες αξιολόγησης φωτογραφιών.


πόσο κοστίζει και από που μπορούμε να το προμηθευτούμε;
Καταγράφηκε
ilias2
*
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 65


Είναι τιμή μου να αποτελώ μέλος του DPGR


Προφίλ WWW
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #10 στις: 18 Φεβρουάριος 2009, 15:22:05 »

οκ βρηκα παρακατω θεμα που με καλυπτει

Σε παρακαλώ μου λες που τη βρήκες την απάντηση για το αν κάνει κάποιος calibration? Ευχαριστώ
Καταγράφηκε

Canon 5D Mark II, Canon 5D Mark I, 24-105mm L, 50mm 1.4, 35mm 2.0, 75-300mm. http://iliashatzakis.blogspot.com/
BeetleJuice
*
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 72


The only verdict is vengeance , the Vendetta...


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #11 στις: 01 Μάρτιος 2010, 03:00:22 »

ολα τα τεστ μου βγηκαν αριστα εκτος απο αυτο στο gamma
το καλιμπραρισμα εχει αποδειξει οτι ειναι σωστο αλλα βλεπω φανερα ζωνες να τετραγωνιζουν , δεν ξερω αν αυτο θεωρειται posterization

φανταζομαι δεν διορθωνεται αυτο γιατι εχω καλιμπραρει πολλες φορες και κατα τον επανελεγχο οι αποκλισεις ειναι μηδενικες

το μονιτορ μου οκ δεν ειναι ανταξιο των μονιτορ με 2κ 6 χιλιαρικα αλλα ειναι της ταξεως των 1150 ευρω με spva Panel χωρις αποκρισεις για παιχνιδια και κατι εκατομμυρια κοντραστ που εχουν πλεον τα tn πανελ

το μεγαλυτερο προβλημα που εχω αντιμετωπισει προς το παρον ειναι κατα την εκτυπωση παρα κατα την επεξεργασια γιατι ειναι τοσα πολλα τα μενου σε σκανερ και εκτυπωτες που πρεπει να ελεγχεις το παραμικρο ωστε να μην επεμβαινει κατι στο ηδη ετοιμο profile

Καταγράφηκε

CANON EOS 5D Mark II + Canon EF 24-105mm f4 L series +  CANON EF 85mm f1,8 + speedlight 580 EX II + 2 digipod light stands + 2 white umbrellas +Interfit Coolite 9 .<br />Samsung 275T pro monitor +spider 3 elite calibrator<br />Canon 4700 printer + Epson photo600 scanner
Nikos46
*
Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 30


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #12 στις: 13 Οκτώβριος 2011, 23:55:00 »

σε λαπτοπ δεν γινεται καλιμπραρισμα ετσι δεν ειναι?  ωχ το μάτι μου μακαρι να κανω λαθος δηλαδη αλλα δεν νομιζω....
Καταγράφηκε
Nimrod7
Color Geek
Συντονιστής
*****
Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 3236


LCH(2) = Sqr(CIE_Lab(2) ^ 2 + CIE_Lab(3) ^ 2)


Προφίλ WWW
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #13 στις: 23 Οκτώβριος 2011, 11:50:27 »

σε λαπτοπ δεν γινεται καλιμπραρισμα ετσι δεν ειναι?  ωχ το μάτι μου μακαρι να κανω λαθος δηλαδη αλλα δεν νομιζω....

Φυσικά γίνεται. Στην οθόνη δεν μπορείς να κάνεις πολλά, λόγω απουσίας ρυθμίσεων (RGB, κλπ), αλλά τα προγράμματα για καλιμπρέϊσον πειράζουν την κάρτα γραφικών για να  καλιμπράρουν λάπτοπς.

Βέβαια μην περιμένεις τα ίδια αποτελέσματα με χρωματικό ευρός όσο ενα σωστό monitor, αλλά σου συνιστώ ανεπιφύλακτά να κάνεις καλιμπρείσον. Θα δείς τεράστια διαφορά, και πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια απο το να το έχεις έτσι.
Καταγράφηκε

Nikos46
*
Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 30


Προφίλ
« ΑΠΑΝΤΗΣΗ #14 στις: 23 Οκτώβριος 2011, 13:39:39 »

και που μπορω να την κανω αυτην τη δουλεια;;; υπαρχουν μαγαζια που το κανουν αυτο ή μπορω να το κανω και μονος μου;
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1] 2 |   Πάνω
Μεταπήδηση σε: