Εγγραφή | Χάσατε τον κωδικό;

 
Forum
Κάτω

* Πληροφορίες χρήστη Αρχική | Ημερολόγιο | Σύνδεση | Εγγραφή
20 Δεκέμβριος 2014, 12:24:04

  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: [1] 2 3 4 5 6 ... 81
1  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Macro / Απ: Μια αραχνούλα... στις: 16 Δεκέμβριος 2014, 21:07:03
2  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Φύση και Ζωή / Απ: Χελώνες στις: 06 Δεκέμβριος 2014, 18:21:03
Χελώνες
3  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Φύση και Ζωή / Απ: Το αλογάκι της Παναγίτσας στις: 27 Νοέμβριος 2014, 19:56:13
Το αλογάκι της Παναγίας, η της Παναγίτσας
4  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Φύση και Ζωή / Απ: Αλογα στις: 07 Οκτώβριος 2014, 21:08:02
5-10-2014 πραγματοποιήθηκε μία θα την έλεγα αλογογιορτή, στο οροπέδιο του όρους Στρούμπουλα δυτικά του Ηρακλείου, τα περισσότερα άλογα ήταν Γιοργαλίδικα δηλαδή η Κρητική ράτσα αλόγου.
Εκεί έχουν φτιάξει ένα μικρό ιπποδρόμιο και δύο φορές τον χρόνο οι λάτρεις των αλόγων τα φέρνουν σε αυτό το μέρος και κάνουν ένα είδος αγώνα, γίνονται πολλές κούρσες από λίγα άλογα κάθε φορά, σε μία από αυτές ένα άλογο αρνήθηκε να ξεκινήσει και το έδειξε με αποφασιστικό τρόπο.
   
Στο facebook και οι 159 φωτογραφίες  
5  Τίποτε άλλο; / Διάφορα θέματα για τη φωτογραφία / Απ: Links περί φωτογραφίας στις: 27 Σεπτέμβριος 2014, 09:54:01
Μία μπάλα στον πλανήτη Άρη προκαλεί ερωτήματα, η μπάλα φαίνεται σε μία φωτογραφία
6  Τίποτε άλλο; / Ψηφιακή Κινούμενη Εικόνα και Επεξεργασία / Απ: Δικα μας βιντεο... στις: 26 Σεπτέμβριος 2014, 22:35:56
Μια σύντομη βιντεο-εικονο-αφήγηση στο Κουφονήσι.
 
7  Τίποτε άλλο; / Διάφορα θέματα για τη φωτογραφία / Απ: Απορια Περι Τεχνης.. στις: 22 Σεπτέμβριος 2014, 16:45:22
Μενο,

Τα μεγάλα ανοιγματα τότε σήμαιναν πολλές θερμικές απώλειες. Δεν είχαν Dow τότε  και διπλά τζάμια και φτιάχναν μικρά ανοίγματα σε πέτρινους παχιούς τοίχους με μεγάλη θερμοχωρητικότητα τους οποίους του ασβεστώναν στα σπίτια του αιγαίου (τα οποία φυσικα ήταν σχεδόν ΥΠΟΣΚΑΦΑ) όπως λες για να μην απορροφάται η θερμική ακτινοβολία που δημιουργείται απο την πρόσπτωση της ηλιακής στις εκάστοτε επιφάνειες. Ο απώτερος σκοπός δεν ήταν η μουντάδα αλλά η Δροσιά του εσωτερικού και αυτό διαβάζεται γιατί αυτό είναι το θέμα συνήθως. Η ατμόσφαιρα που βιώνουμε. Αντίστοιχα σε ηπειρωτικές περιοχές η προφύλαξη απο το κρύο γινοταν παλι με μικρά ανοίγματα και πέτρινους τοιχους με το στάβλο στο κατώι και σπίτι στο ανώι για να ζεσταινονται η οικογενεια απο τα ζώα που αναπνεουν και εκπεμπουν θερμική ακτινοβολία.

Ετσι ζεσταίνονται και στο βόρειο πόλο αμα βραχούν στα igloo... γδύνονται και αγκαλιάζονται.
Είτε ισχύει το ένα, είτε το άλλο, και τα δύο μαζί, η κάποιο τρίτο, αυτό που ουσιαστικά λέω, είναι αυτή η ροπή προς το αντίθετο από αυτό που θα περίμενε κανείς, ακόμα ένα παράδειγμα είναι ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε περισσότερο σκούρα χρώματα στην ενδυμασία μας, ενώ στις βόρειες χώρες φορούν κυρίως ανοιχτόχρωμα, τώρα βέβαια υπάρχουν πολύ άλλοι λόγοι που μπορούμε να το στοιχειοθετήσουμε, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.

Και εγώ σε ότι με αφορά εκφράζω την στοίχιση μου στον προβληματισμό του fragkiadakism, θεωρώ αυτή την επισήμανση του ορθή, φως βρε παιδιά, χαρά, και πολύ ρεαλισμό στις φωτογραφίες, έχουμε πήξει στην αινιγματική καταθλιπτική μουντάδα...             
8  Τίποτε άλλο; / Διάφορα θέματα για τη φωτογραφία / Απ: Απορια Περι Τεχνης.. στις: 22 Σεπτέμβριος 2014, 15:13:59
fragkiadakism, μια απάντηση στο ερώτημα που θέτεις, γιατί τόση μουντάδα; ίσως να μπορούν να σου δώσουν τα μικρά η μεγάλα σπίτια του Αιγαίου, που ενώ απέξω το φως είναι εκτυφλωτικό, μέσα είναι σχεδόν σκοτεινά με πολύ μικρά παράθυρα.

Αυτό γίνετε συνειδητά η ασυνείδητα προκειμένου να αντισταθμιστεί το πλούσιο φως, έτσι και με τις φωτογραφίες, φωτογραφίζουν η επεξεργάζονται τις φωτογραφίες με τέτοιο τρόπο ώστε το φως να είναι απολύτως διαχειρίσιμο, αντιθέτως σε χώρες όπου ο ουρανός εμφανίζεται ελάχιστες μέρες τον χρόνο καθαρός, το ζητούμενο είναι το ίδιο το φως και η αποτύπωση του σε όλες του τις εκφάνσεις.  χαιρετάω

     
9  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Ρεπορτάζ - Ειδησεογραφικές εικόνες / Απ: Ρεπορτάζ - Ειδησεογραφική φωτογραφία στις: 21 Αύγουστος 2014, 20:20:41
Απόψε λίγο μετά της 6 το απόγευμα στο Ηράκλειο έγινε αυτό το ατύχημα, αρκετός κόσμος σταματούσε να δει την εντυπωσιακή πτώση του φωτεινού σηματοδότη.

Γερά τα στερεώνουν πάντως. Τα φανάρια.
Πάντως ήταν γερή κουτουλιά, και μες στην ατυχία του οδηγού στάθηκε τυχερός που δεν στέκονταν στο σημείο που έπεσε το φανάρι ένας οι περισσότεροι άνθρωποι, διότι αυτός ο κόμβος είναι πολυσύχναστος και σε ώρα αιχμής.   
10  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Ρεπορτάζ - Ειδησεογραφικές εικόνες / Απ: Ρεπορτάζ - Ειδησεογραφική φωτογραφία στις: 21 Αύγουστος 2014, 19:58:20
Απόψε λίγο μετά της 6 το απόγευμα στο Ηράκλειο έγινε αυτό το ατύχημα, αρκετός κόσμος σταματούσε να δει την εντυπωσιακή πτώση του φωτεινού σηματοδότη.
 
11  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Φύση και Περιβάλλον / Κουφονήσι στις: 18 Αύγουστος 2014, 01:44:20
               Κουφονήσι

Το Κουφονήσι βρίσκεται στο νότιο ανατολικό κρητικό πέλαγος 3 μίλια από το πλησιέστερο σημείο της Κρήτης, αυτό του Αθερινόλακκου, είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που υπάρχουν εκεί.

Το Κουφονήσι στην αρχαιότητα ονομάζονταν Λεύκη, το νησί κατοικούνταν ολόκληρο με ακμάζοντα πολιτισμό πολύ πριν την Ρωμαιοκρατία στην Κρήτη το 69 πΧ, και συνεχίστηκε η πολιτισμική άνθηση του νησιού και κατά την διάρκεια της Ρωμαιοκρατία στην Κρήτης 69-330 μΧ, το πιο φημισμένο προϊόν του νησιού ήταν η πορφύρα, το βαθύ κόκκινο χρώμα που έβαφαν οι βασιλείς τους χιτώνες τους, το χρώμα αυτό έβγαινε από ένα είδος κοχυλιού που παρήγαγε μία και μόνη σταγόνα κόκκινου χρώματος, το νησί παραμένει πολλούς αιώνες ακατοίκητο χωρίς οι λόγοι που έκαναν τους κατοίκους του να το εγκαταλείψουν να είναι σαφής, ενδεχομένως να άλλαξαν οι κλιματολογικές συνθήκες, να ήρθαν εχθρικοί λαοί, να αλώθηκε από πειρατές, ίσος όλα αυτά μαζί η τίποτα από αυτά.

Στο Κουφονήσι έχει απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα όπως επίσης και η επίσκεψη από τουρίστες με την μορφή τουλάχιστον οργανωμένων εκδρομών με πλοιάρια όπως γινόταν περίπου πριν 15 χρόνια, η απαγόρευση έχει να κάνει με τις ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί και έχουν αποκαλύψει σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, το συμαντηκότερο μέχρι στιγμής εύρημα είναι ένα αρχαίο θέατρο που υπολόγισαν την χωρητικότητα του σε χίλιους ανθρώπους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως των αρχαιολόγων είναι η λαθρανασκαφές που προηγήθηκαν, οι οποίες έχουν σχεδόν απογυμνώσει το νησί από τα επιφανειακά απομεινάρια του αρχαίου του πολιτισμού.

Η ονομασία του νησιού κοφονήσι δεν είναι απολύτως σαφές από που προέρχεται, μπορούμε όμως να εικάσουμε δύο πιθανές εκδοχές, η πρώτη είναι ο μεγάλος αριθμός ποντικών που είχε πάνω το νησί, και τους οποίους έλεγαν κουφούς λίγο παλιότερα, ίσως από τις κουφάλες που δημιουργεί για να φτιάξει τις φωλιές του, και δεύτερον γιατί το νησί έχει αρκετές σπηλιές και κοιλότητες στους βράχους.

Η έλλειψη νερού στο νησί είναι ένα πρόβλημα για τους σημερινούς ανθρώπους, και ταυτόχρονα ένα μυστήριο για το πως είχαν παροχή νερού κατά την αρχαιότητα, καθώς υπάρχουν απομεινάρια αρχαίου υδραγωγείου και αγωγού, ο οποίος κατέληγε στο βόριο μέρος και κοντινότερο με την Κρήτη, οι ντόπιοι λένε χωρίς αυτό να έχει τεκμηριωθεί από τους αρχαιολόγους, ότι οι αρχαίοι είχαν φτιάξει αγωγό από την Κρήτη και μέσα από την θάλασσα τροφοδωτούσαν το νησί με άφθονο νερό για τις καλλιέργειες τους, αυτήν την άποψη την στηρίζουν επειδή υπάρχουν και από την μεριά της Κρήτης αντίστοιχα απομεινάρια αρχαίου αγωγού, βεβαία με τα σημερινά δεδομένα αυτό φαντάζει αδύνατον λόγο του μεγάλου βάθους της θάλασσας, ίσως μια πλήρης και εμπεριστατομένη αρχαιολογική μελέτη να δώσει την απάντηση, ίσως ακόμη και πριν 4000 χρόνια το κουφονήσι να ήταν ενωμένο με την Κρήτη.
 
Η μορφολογία του νησιού είναι εντυπωσιακά διαφορετική από το κοντινό Γαϊδουρονησί, υψομετρικά ίσως και να ξεπερνάει τα 100 μέτρα, έχει πολλούς γκρεμούς πολλούς κολπίσκους διαφορετικούς μεταξύ τους, η σύνθεση του εδάφους είναι αργιλώδης με πάρα πολύ άμμο, οι πέτρες του είναι κατά κανόνα λευκές σαν να έχουν αναδυθεί από το βυθό.

Στο βόριο μέρος του νησιού υπάρχει μια μεγάλη κοιλότητα μερικών στρεμμάτων που τον χειμώνα γεμίζει από το νερό της βροχής και το κρατάει μέχρι την άνοιξη, η χλωρίδα του νησιού χαρακτηρίζεται θα έλεγα από αγκαθωτούς θάμνους στα ορεινά μέρη και τρυφερούς θάμνους χωρίς αγκάθια στις παραλίες, τα δέντρα δεν υπάρχουν και μερικά που είδα ήταν τόσο μικρά που δεν δίνουν ούτε σκιά.
Η πανίδα του νησιού χαρακτηρηζεται από την παρουσία ποντικών, λαγών, αγριοκούνελων, σαυρών μικρών φιδιών, και μερικά είδη πουλιών, φυσικό το κυνήγι απαγορεύεται.

Στην ανατολική του πλευρά βρίσκεται μια εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο των ναυτικών, των Άγιο Νικόλαο, χτίστηκε το 1920 και όπως μου είπαν, την έχτισε κάποιος ο οποίος είχε σκοτώσει κατά λάθος έναν άνθρωπο και για να εξιλεωθεί έχτισε αυτό τον ναό.

Άκουσε ότι έως και λίγο μετά την Γερμανική κατοχή, οι ντόπιοι από την απέναντι πλευρά της Κρήτης καλλιεργούσαν στο νησί και παρήγαγαν εξαιρετικά σιτηρά.

Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες από το νησί αυτό, με την επιθυμία μου να ξανά πάω, όχι όμως με 40 βαθμούς Κελσίου και με περισσότερο νερό για να το γυρίσω όλο με κάθε λεπτομέρεια, καθώς κάτι τέτοιο το επιτρέπει το μέγεθος του νησιού που είναι 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.


Για να δείτε και τις 32 φωτογραφίες πατήστε εδώ

Δείτε στο facebook όλες τις φωτογραφίες από το Κουφονήσι

Δείτε το βίντεο φωτογραφικής αφήγησης για το Κουφονήσι 
12  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Πρόσωπο και Σώμα / Απ: Φωτογραφίζοντας Παιδιά... στις: 17 Αύγουστος 2014, 21:43:17
13  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Καλλιτεχνική Φωτογραφία / Απ: Αντανακλάσεις, σιλουέτες και σκιές στις: 17 Αύγουστος 2014, 21:34:20
Ο πλατύς ποταμός στην Αγία Γαλήνη
14  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Εναλλακτικές - Πειραματικές / Απ: Σουρεαλισμός στην Τεχνη της Φωτογραφίας στις: 17 Αύγουστος 2014, 21:13:30
15  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Φύση και Ζωή / Απ: Ιδανικό Ηλιοβασίλεμα... στις: 13 Αύγουστος 2014, 23:26:36
Σελίδες: [1] 2 3 4 5 6 ... 81