Εγγραφή | Χάσατε τον κωδικό;

 
Forum
Κάτω

* Πληροφορίες χρήστη Αρχική | Ημερολόγιο | Σύνδεση | Εγγραφή
31 Ιούλιος 2014, 18:41:31

  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: [1] 2 3 4 5 6 ... 80
1  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Φύση και Περιβάλλον / Απ: Άγρια φύση της Ελλάδος στις: 28 Ιούλιος 2014, 14:14:28
Τις σφιγγές τις βρίσκουμε πολύ συχνά κυρίως το καλοκαίρι, οι σφίγγες συνηθίζουν να φτιάχνουν τις φωλιές τους (σφιγγές) μέσα σε παλιούς κορμούς δέντρων, σε βράχους, σε τράφους (ξερολιθιές), η σε κοιλότητες τοίχων παλαιών κατοικιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές πολύ κοντά στους ανθρώπους.

Η σφιγγιά μοιάζει με το μελίσσι, με τις κυψέλες που φτιάχνουν οι μέλισσες, αλλά μέχρι εκεί.

Σε ότι με αφορά, όταν περνούσα από από το σημείο του δρόμο που βλέπετε την σφιγγιά, δέχτηκα τρία τσιμπήματα, οι σφίγγες είναι επιθετικές προς κάτι τι που πλησιάζει την φωλιά τους.

     
2  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Καλλιτεχνική Φωτογραφία / Απ: Αντανακλάσεις, σιλουέτες και σκιές στις: 27 Ιούλιος 2014, 19:49:35
Αντανάκλαση στο φαράγγι του Βενεράτου
3  Ποιά ψηφιακή να πάρω; / Τεχνολογικά νέα και ειδήσεις / Απ: O τυφλός φωτογράφος στις: 26 Ιούλιος 2014, 15:22:08
Θα γράψω δύο λόγια για το θέμα, όχι όμως σήμερα, προς το παρόν θα πω ότι πολλές φορές οι απόψεις μας, για διάφορα θέματα διαμορφώνονται ανάλογα με την εικόνα που έχουμε για αυτά.

Εάν ο συγκεκριμένος κύριος ήταν στην Ελλάδα, σίγουρα θα τον κατηγορούσαν για μαϊμού τυφλό και θα του έκοβαν το επίδομα της πρόνοιας, αυτό θα γίνονταν σκεπτόμενοι κάποιοι ότι δεν μπορεί ένας τυφλός να φωτογραφίζει, ενώ την ίδια στιγμή θα τους ήταν αδύνατον να κατανοήσουν ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να έχει περισσότερες ικανότητες από αυτούς.   
4  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Φωτισμός / Απ: Φωτογράφηση Μπουκαλιών (βοήθεια) στις: 19 Ιούλιος 2014, 18:22:54
Παράθεση

Αυτό εδώ το βιντεάκι νομίζω πως είναι το πλέον κατατοπιστικό
5  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Φωτισμός / Απ: Φωτογράφηση Μπουκαλιών (βοήθεια) στις: 19 Ιούλιος 2014, 16:38:31
Δεν φανταζόμουν ποτέ πόσο δύσκολη είναι η φωτογράφηση μπουκαλιών με κόκκινο κρασί, προσπαθώ στο σπίτι να φωτογραφίσω μερικά μπουκάλια κρασί αλλά μάταια, πάντα καθρεπτίζεται πάνω στο μπουκάλι οτιδήποτε υπάρχει στον χώρο, προσπάθησα να απομονώσω τους φωτισμούς που προκαλούν αυτές τις αντανακλάσεις αλλά πάντα υπάρχει μία αντανάκλασή του χώρου.

Κατέληξα ότι η φωτογράφιση μπουκαλιών με κόκκινο κρασί μέσα απαιτεί στούντιο με απολύτως ελεγχόμενο φωτισμού, συγκεκριμένες τεχνικές γνώσεις και ίσως εξειδικευμένο εξοπλισμό.  ωχ το μάτι μου
         
6  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Φύση και Ζωή / Απ: Φωτογραφία παραλίας στις: 16 Ιούλιος 2014, 21:52:24
7  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Ταξίδι και Τουρισμός / Απ: Υγρότοποι και λίμνες της Ελλάδας στις: 13 Ιούλιος 2014, 13:11:35
Ένας νέος υγροβιότοπος ανατέλλει, πρόκειται για αυτόν του φράγματος του ποταμού Αποσελέμη.

8  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Φύση και Ζωή / Απ: Φωτογράφηση κινούμενων υδάτων! Καταρράκτες! στις: 13 Ιούλιος 2014, 12:31:20
Μία φωτογραφία από τις παλιές πλύστρες στο χωριό Κράσι.
 
9  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Φύση και Περιβάλλον / Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας στις: 08 Ιούλιος 2014, 19:56:02
Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας

Αυτό το σπήλαιο δεν είναι άλλο από το Δικταίον Άνδρον, ένα σπήλαιο με πλούσιο μυθολογικό υπόβαθρο και που για πολλούς αιώνες υπήρξε λατρευτικός τόπος.

Σε αυτό θέλει η Ελληνική μυθολογία και οι αρχαίοι συγγραφείς να έλαβε χώρα η γέννηση του πατέρα των Θεών του Ολύμπου, του Δία. 

Εκεί κατέφυγε η μητέρα του η Ρέα προκειμένου να τον γεννήσει μακριά από τον πατέρα του τον Κρόνο, διότι ο Κρόνος ήξερε ότι ένα από τα παιδιά του θα τον ξεπερνούσε σε δύναμη και δόξα, για αυτό μόλις η Ρέα τα γεννούσε εκείνος τα έτρωγε.

Μόλις γέννησε η Ρέα γύρισε πίσω στον Όλυμπο για να μην καταλάβει τίποτα ο Κρόνος, έτσι οι Κουρήτες, η αίγα Αμάλθεια, και κάποιες νύμφες, έκρυψαν και μεγάλωσαν τον μικρό Δία, οι Κουρήτες έκρουαν τις ασπίδες τους όταν έκλεγε για να μην ακουστεί από τον Κρόνο, η αίγα Αμάλθεια τον τάιζε με το γάλα της, και οι νύμφες του έφερναν μέλι και νέκταρ.
     
Είχα πολλά χρόνια να πάω σε αυτό το σπήλαιο, νομίζω πως ήταν κάπου στις αρχές τις δεκαετίας του 80, τότε για να πας και να κατέβεις στο σπήλαιο ήταν ένας μικρός άθλος, το μονοπάτι ξεκινούσε από εκεί που έφταναν τα αυτοκίνητα, ήταν σχετικά φαρδύ αλλά εξαιρετικά αψύ κακόβολο, ακόμα και τα γαϊδουράκια που έκαναν την διαδρομή αυτή πολλές φορές κάθε μέρα παραπατούσαν, η διαδρομή ήταν γραφική και άγριας ομορφιάς, τα πνευμόνια γέμιζαν με τον βουνίσιο δροσερό αέρα που ανακατεύονταν με τα αρώματα τον φυτών και των δέντρων που περπατούσες κάτω από την σκιά τους.
 
Όταν μετά από 15 περίπου λεπτά έφτανες στην είσοδο του σπηλαίου ένα κιόσκι σε περίμενε για να κόψεις εισιτήριο, εκεί σου πρόσφεραν κεράκια η νοίκιαζες ένα δυνατό φακό, η κάθοδος στο σπήλαιο γίνονταν από κάποια σκαλοπάτια σμιλευμένα και λεία  από την χρόνια χρήση και το νερό που γλιστρούσε πάνω τους, σε ορισμένα σημεία υπήρχαν κάποιες κατασκευές από ξύλο που έπαιζαν το ρόλο του κάγκελου, ήταν μεγάλη αποκοτιά να κατέβεις όρθιος, για αυτό κατεβαίναμε κώλο κώλο, με το κεράκι στο χέρι η με τον φακό κάποιοι άλλοι,  ήταν μια εικόνα πρωτόγονη, τουρίστες με τα σακίδια τους ντόπιοι με τις βούριες τους, να πηγαίνουν και να έρχονται.

Αυτό που δεν άλλαξε καθόλου από τότε, είναι τα γαϊδουράκια ακριβός όπως και τότε τα γαϊδούρια μεταφέρουν τους τουρίστες προς και από το σπήλαιο με το αντίτιμο να είναι 10 ευρώ η μία διαδρομή.

 Και τώρα ας έρθουμε στο σήμερα. Ήταν στους στόχους μου μία τέτοια φωτογραφική βόλτα και μου έδωσε την ευκαιρία το ΚΤΕΛ Ηρακλείου, λόγο προφανώς ζήτησης έβαλε δρομολόγιο 9 παρά τέταρτο από το Ηράκλειο και 2.30 από το σπήλαιο προς Ηράκλειο.

Έφθασα στον χώρο στάθμευσης του σπηλαίου λίγο πάνω από το χωριό Ψυχρό στο Οροπέδιο Λασιθίου εννοείτε στην Κρήτη, κατευθύνθηκα προς το παλιό μονοπάτι που αναφέρθηκα παραπάνω, και άρχισα να ανηφορίζω, μου έκανε εντύπωση που δεν είδα ούτε κάποια μαγαζιά ανοικτά που ήταν εκεί, ούτε συνοδοιπόρους, ούτε γαϊδουράκια, ακόμα ούτε καβαλίνες έστω παλιές, απόρησα αλλά προχώρησα, το μονοπάτι όπως το θυμόμουν κακοτράχαλο, μα δεν σας κρύβω πως έλειπε η μαγεία των παιδικών μου χρόνων.


Μετά από 15 λεπτά έφθασα στον χώρο της εισόδου του σπηλαίου, ήταν αδύνατον να γνωρίσω τον τόπο, έχουν χτιστεί βοηθητικοί χώροι όπως εκδοτήριο εισιτηρίων καφετέρια τουαλέτες, όλα αυτά με την θέα προς το μεγαλύτερο Οροπέδιο της χώρας μας.


Η είσοδος του σπηλαίου τώρα ήταν τσιμεντένια, υπήρχε δυνατό μεταλλικό κάγκελο, ενώ παρατήρησα ότι η παλιά είσοδος είχε απλά εγκαταλειφθεί, με θετική έκπληξη διαπίστωσα ότι το σπήλαιο ήταν πλέον προσπελάσιμο χωρίς τους κινδύνους του παρελθόντος, χωρίς κεριά και φακούς. Σκάλες με δυνατά κάγκελα επαρκεί φώτα βοηθούν τους εκατοντάδες τουρίστες που το επισκέπτονται ημερησίως να κατεβαίνουν σε αυτό με ασφάλεια και να αφιερώνουν όλη τους την ενέργεια στον θαυμασμό ενός ακόμα έργου τέχνης της φύσης.
Όταν μετά από μια ώρα βγήκα από το σπήλαιο, και πείρα τον δρόμο του γυρισμού, οι τουρίστες κυρίως Ρώσοι είχαν πολλαπλασιαστή, τα γαϊδουράκια δεν προλάβαιναν να κάνουν στρατιές πάνω κάτω, ιδικά για τα παιδιά αυτή η διαδικασία είναι μια όμορφη εμπειρία.Το έργο όμως αναβάθμισης δεν περιορίζονταν μόνο μέσα στο σπήλαιο, αλλά και απέξω, είχαν φτιάξει λοιπόν μία διαδρομή, εγκαταλείποντας το παλιό τραχύ μονοπάτι, η οποία είναι εξαιρετικά βατή χωρίς σκαλοπάτια και επικίνδυνα σημεία.


Φωτογραφικά θα έλεγα ότι το σπήλαιο προσφέρετε αλλά με τρίποδο, χαμηλές ταχύτητες κλείστρου, και χαμηλό ISO, ενδέχεται να ξαναπάω σύντομα, οπότε πιθανό είναι να αλλάξω κάποιες από τις φωτογραφίες που έχω αναρτήσει.

Για να δείτε το σύνολο των φωτογραφιών πατήστε εδώ
10  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Διάφορες / Απ: Παλιές φωτογραφίες στις: 07 Ιούλιος 2014, 17:13:52
Χθες έκανα μία βόλτα στο χωριό Ψυχρό, που βρίσκετε στο μελαλύτερο Οροπεδίο της χώρας μας, αυτό του Λασιθίου, εκεί είχα την ευκαιρία να μπω μέσα στο πάλαι ποτέ ακμάζοντα δημοτικό σχολείο του χωριού, υποθέτω ότι σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής, ενώ υπάρχει ένα βασικό στοιχείο να θυμίζει το ένδοξο παρελθόν, αυτό είναι οι φωτογραφίες στους τοίχους.

Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε πως ήταν το Οροπέδιο Λασιθίου πριν περίπου 40 χρόνια και πίσω,  ίσως να μην υπήρξε στο κόσμο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο από αυτό, μια γεωργική επίπεδη έκταση που έφτασε στο ανώτερο όριο της παραγωγής της.

Όλα αυτά χάρις τον Εμμανουήλ Παπαδάκη από το Ψυχρό, γεννήθηκε το 1860 και το 1890 εφηύρε τον πρώτο ξύλινο ανεμόμυλο, ένα αντιπολιτικό σύστημα που με την βοήθεια του αέρα βγάζει το νερό από το πηγάδι και το ρίχνει μέσα στην στέρνα που βρίσκετε ακριβός δίπλα, με αυτόν τον τρόπο οι γεωργοί μπορούσαν να ποτίζουν τους κήπους τους, όπως έλεγαν τα χωράφια τους οι κάτοικοι του Οροπεδίου.

Ο Εμμανουήλ Παπαδάκης είναι γνωστός με το παρανόμι σπιρτοκούτης, και ακόμα σήμερα έτσι τον ξέρουν οι περισσότεροι, ο σπιρτοκούτης εκτός από πανέξυπνος άνθρωπος ήταν και πατριώτης, έτσι καθώς είχε πάει εθελοντής να πολεμήσει για την πατρίδα του εθελοντής στους πρώτους βαλκανικούς πολέμους σκοτώθηκε σε μικρή ηλικία το 1913.

Έχουν γίνει κάποιες ανεπιτυχής προσπάθειές να διασωθούν η ακόμα και να διατηρηθούν αρκετοί από τους ανεμόμυλους που με τα πανιά τους και τις στέρνες προσέδιδαν σε όλο το οροπέδιο μια μοναδική ομορφιά στο κόσμο, δύστυχος όμως μόνο οι φωτογραφίες έχουν μείνει να μας θυμίζουν ότι κάποτε η ανάγκη και οι κοπιώδεις προσπάθειες των ανθρώπων μπορούσαν να κάνουν όμορφο τον τόπο μας.


Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε τον Αντώνιο Φ Παπαδάκη, μεγάλο ευεργέτη του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους και του Πανεπιστημίου Αθηνών, δώρισε όλη του την περιουσία για τις ανάγκες του πανεπιστημίου, και ακόμη σήμερα το ένα τρίτο των εσόδων του πανεπιστημίου προέρχεται από το κληροδότημα του.

Ο Αντώνης Φ Παπαδάκης είχε άλλον ένα αδελφό, τον Μανώλη Φ Παπαδάκη, όμως η ζωή τους επιφύλασσε άσχημο παιχνίδι, ο Αντώνης ήταν 12 ετών και ο αδελφός του 13 ετών όταν το 1823 τον Γενάρη, ο τουρκοαιγυπτιακός στρατός ανέβηκε στο Οροπέδιο του Λασιθίου στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων αφού η επανάσταση στην Κρήτη μαίνονταν από το 1821, δεν άφησαν πέτρα πάνω στην πέτρα με εκτεταμένες σφαγές, μεταξύ των σφαγιασθέντων ήταν και ο Ιερέας πατέρας των δύο αδελφών από το χωριό Ψυχρό.

Τα δύο αδέλφια πουλήθηκαν στο σκλαβοπάζαρο της Σμύρνης, τον Μανώλη τον πήγαν στην Αίγυπτο, όπου έγινε αντιστράτηγος όλου του Αιγυπτιακού στρατού με το όνομα Ισμαήλ Σελίμ Πασάς.

Τον Αντώνης τον πήγαν δούλος στην Κωνσταντινούπολη, δραπέτευσε όμως και πήγε στην Οδισό, εκεί σπούδασε ασχολήθηκε με το εμπόριο και κατόπιν πήγε στην Αθήνα όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα.

   
11  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Μνημεία, Ερείπια, Ναυάγια / Απ: Αγάλματα. Σύγχρονα, παλιά, περίεργα... στις: 28 Ιούνιος 2014, 16:20:05
Αυτές τις ημέρες μέχρι και τις 2 Ιουλίου, πραγματοποιείτε το 8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Βενεράτου λίγο έξω από την πόλη του Ηρακλείου στην Κρήτη.

Φέτος είναι αφιερωμένο στον μεγάλο αναγεννησιακό ζωγράφο Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, ο οποίος κατάγονταν από το Ηράκλειο και διέπρεψε στο Τολέδο της Ισπανίας, με αφορμή την συμπλήρωση 400ων χρόνων από τον θάνατο του.

Το συγκεκριμένο έργο φιλοτεχνείται από τον Γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση, και όταν θα ολοκληρωθεί, θα φαίνεται μια φωτιά με τις φλόγες τις, το έργο δουλεύεται πάνω σε κρητικό πωρόλιθο.
       
Στο facebook όλες οι φωτογραφίες    
12  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Εξορμήσεις / Απ: Καλοκαίρι 2014 - Κρήτη στις: 25 Ιούνιος 2014, 23:29:41
Αν δεν υπάρξει από κάποιο μέλος μία σαφή συγκεκριμένη πρόταση με οργανόγραμμα μελετημένη και αναλυτική, για κάποια φωτογραφική εξόρμηση στην Κρήτη, μην περιμένετε τίποτα.

Η Κρήτη δεν είναι ένα μέρος που μαζευόμαστε και κανονίζουμε που θα πάμε σήμερα και ξεκινάμε, υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις, κακό οδικό δίκτυο και μύρια μέρη για φωτογράφηση.

Είναι αναπόφευκτο πολλά μέλη του dpgr που ζουν στην Κρήτη, να μην μπορούν να συμμετέχουν, λόγο αντικειμενικών δυσκολιών όπως είναι οι αποστάσεις και το κόστος, για αυτό οι όποιες φωτογραφικές εξορμήσεις δεν μπορούν παρά να έχουν τοπικό χαρακτήρα.

Σε περίπτωση που κανονιστεί κάτι, και χρειαστεί κάποια μέλη να βάλουν τα αυτοκίνητα τους, τότε θα πρέπει να επιμεριστεί το κόστος.

Πρόθεση μου είναι να βάλω τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, ούτως ώστε να βοηθήσω.  χαιρετάω
   
       
         
13  Αντε, την πήρα, τι κάνω μετά; / Διάφορες / Απ: ΄Εθιμα του τόπου μου (ή άλλων) στις: 25 Ιούνιος 2014, 01:08:08
14  Τίποτε άλλο; / Διάφορα θέματα για τη φωτογραφία / Απ: Links περί φωτογραφίας στις: 24 Ιούνιος 2014, 12:57:56
Λογισμικό σαν του facebook με αναγνώρισή προσώπου, μπορεί να διαγνώσει σύνδρομα από μία φωτογραφία.   
15  Τίποτε άλλο; / Διάφορα θέματα για τη φωτογραφία / Απ: κλοπη εξοπλισμου στις: 22 Ιούνιος 2014, 15:12:36
Νομίζω πως είναι λάθος να δημοσιεύονται τα serial numbers για διάφορους λόγους.

Τις δουλειές αυτές τις κάνουν συνήθως τα κλεφτρόνια τις γειτονιάς, εγώ εάν ήμουν στην θέση σου θα προσπαθούσα να τα προσεγγίσω.

Σου εύχομαι να το ξεπεράσεις γρήγορα με τον ένα η τον άλλο τρόπο.  χαιρετάω   
Σελίδες: [1] 2 3 4 5 6 ... 80